Összefoglaló

2023.10.12. 20:53

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2023. október 12.

Cikkünkben összegyűjtöttük a nap legfontosabb híreit.

Baon.hu

Két ember életét vesztette, amikor felborult egy migránsokat szállító autó Kiskunmajsánál

Fotó: Pozsgai Ákos

Felborult egy migránsokat szállító, francia rendszámú személyautó Kiskunmajsa közelében az 5409-es úton. A balesetben két személy a helyszínen szörnyethalt, további hat személy megsérült. A helyszínre Kiskunmajsáról, Kiskunhalasról, Kistelekről, Jánoshalmáról és Rúzsáról, összesen hat mentőautót riasztottak és vonultak a kiskunmajsai hivatásos tűzoltók is.

Sikerrel pályázott és több mint százötven alkotó közül beválogatták a legjobbak közé Papp Gáspár, félegyházi keramikus alkotásait, melyeket a Magyar Kézművességért Alapítvány 30. jubileumi kiállításán mutattak be a Vajdahunyad-várban. A pályázóknak a magyar bor kapcsolata a költészettel, a zenével kézműves szemmel témában kellett alkotásaikat beküldeni.

A Kecskeméti Járási Ügyészség felfegyverkezve elkövetett önbíráskodás, rablás és rongálás miatt vádat emelt egy többszörösen büntetett férfival szemben, aki igényt tartva a volt élettársa által használt gépkocsira, egy nyilvános autómosóban vascsővel szerzett követelésének érvényt – közölte a Bács-Kiskun vármegyei Főügyészség.

Tizenhárom művész részvételével zajlik a XI. Őszi Izsáki Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábor. A résztvevők az ország több településéről, hárman pedig Erdélyből érkeztek, hogy tovább csiszolgassák tudásukat.

Izgalmas, a nagyközönség előtt elzárt erőművi területekre enged bepillantást az idei Erőművek Éjszakája október 27-én, pénteken. Az országos rendezvény keretében Kecskeméten, a Bácsvíz Zrt. ritkán látott vízműtelepe is megnyitja kapuit, hogy bemutassák a várost és három másik vármegyét is ellátó energia útját, és azt, ami mögötte van. A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

A hazai jégkármérséklő rendszer minden védekezésre fordított forintja 33 forintnyi értéket óv meg. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) irányítja a védelmet. Az idén április 15. és szeptember 30. közti szezonban 96 napon kellett, összesen 176 639 üzemórára bekapcsolni a rendszert. Bács-Kiskun vármegyében 184 órán keresztül működött minden egyes generátor az idei szezonban. A klímaváltozás miatt egyre többször csapnak le viharok az országra.

Egy halott nő bomlásnak indult holttestét találták meg szerdán a Herpai utca egyik lakóházában.

Megérkeztünk a 21. századba – ez volt az érzése a vendégeknek, akik utazhattak a Ganz midibuszán. GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. bajai gyárában saját fejlesztésű elektromos midibuszának, nagy áramerősséggel töltő, Opp-Charge rendszerű gyorstöltőoszlopának, valamint CCS-2 szabvány szerinti csatlakozóval ellátott, moduláris felépítésű töltőberendezésének ünnepélyes bemutatóját tartották csütörtökön délelőtt. A szakma és a média képviselőit egy kis utazásra is meginvitálták az új midibuszon.

Integráció címmel nyílt meg Sütő Erika és Rejka Erika porcelán- és ékszertervező művészek kiállítása csütörtök délután a kecskeméti Kápolna Galériában. Az alkotók célja bemutatni, hogy több művészi területet lehet egyesíteni, s mindezt rendkívül különleges módon a kiállítótérbe helyezni.

Tizennegyedik alkalommal hirdette meg fotópályázatát a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, amelyen a 199 kép közül Mezősi Ágnes Nehéz munka című alkotását választották a legjobbnak.

Befejeződtek a versenyképességet növelő technológiai fejlesztések az Acélhidak Kft. apostagi fióktelepén. A projektzárón Bóka László, az Acélhidak Kft. ügyvezetője és Zakar Zoltán Apostag polgármestere mondott köszöntőt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában