Kiállítás

2023.10.12. 20:52

Különleges porcelán ékszerekből nyílt tárlat a kecskeméti Kápolna Galériában – galériával, videóval

Integráció címmel nyílt meg Sütő Erika és Rejka Erika porcelán- és ékszertervező művészek kiállítása csütörtök délután a kecskeméti Kápolna Galériában. Az alkotók célja bemutatni, hogy több művészi területet lehet egyesíteni, s mindezt rendkívül különleges módon a kiállítótérbe helyezni.

Horváth Péter

A képen (balról-jobbra): Kontor Enikő, Roskó Mária, Rejka Erika és Sütő Erika

Fotó: Bús Csaba

A kiállítást Roskó Mária ékszertervező művész, kurátor, a budapesti Kortárs Ékszerhét egyik szervezője nyitotta meg.

– Sütő Erika ékszerei a szépségről mesélnek az eszményi geometrikus és organikus formák és felületek, kontrasztos rétegek szinergiáján keresztül. A porcelán az ezüsttel tökéletes egységet alkotva beleolvad a finoman tenyérbe, ujjakra simuló ékszerekben, kerekded formái úgy lebegnek a felhők között, mintha esőcseppeket figyelnénk meg ezerszeres nagyításban, mozgásukat lelassítva – beszélt a kurátor Sütő Erika művészetéről.

Roskó Mária elmondta: Sütő Erika a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szerzett diplomát kerámiatervező szak azonban régóta foglalkoztatta a porcelán anyag más területeken történő felhasználásán gondolatköre: a porcelán bevonása a kortárs ékszertervezésbe. Ennek hatására hozta létre s fejlesztésű, egyedülálló technikával kialakított, új generációs színezett porcelán ékszereit, ami OKAPI márkanévre keresztelt. Ezen kívül más ékszerkollekciók is jegyzik a nevét, többek között Hollóházi Porcelánmanufaktúra felkérésére számos porcelán-ékszerkollekciót tervezett.

– Rejka Erika alkotói érdeklődése a hiba esztétikája felé fordul. Munkája során megfigyelte azokat a véletleneket, jelenségeket, amelyeket a hagyományos kerámiakészítés folyamán hibának értékelnek, és ezekben elkezdte felfedezni a szépséget, az értéket. 

Az alkotói folyamat része volt, hogy ezeket a hibákat begyakorolta, és igyekezett előidézni őket egy általa kiválasztott behatárolt formán. 

Így jöttek létre olyan tárgyak, amelyeknél a máz nem megfelelő felkeverése szines foltokat, vagy kitapintható csomókat eredményezett, az alapanyag hulladékaiból összedöngölt formák jöttek létre, vagy a formában maradt hulladék izgalmas felületeket alakított – mutatta be Roskó Mária Rejka Erika alkotói irányultságát.

Rejka Erika 2004-ben végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, keramikusként, és a Metropolitan Egyetemen tanít formatervezés szakon. Roskó Mária elmondta, hogy három irány határozza meg az alkotói útját: keramikus designer, porcelántervező és művésztanár. Nem tesz köztük különbséget, mindegyik egyformán fontos számára, az egyik terület tapasztalatai beépülnek a másik terület tárgyaiba. Számára a porcelán, kerámia jelenti munkái alapját, ugyanolyan médiumként képes szerepelni, mint más egyéb anyagok, a hozzá kapcsolódó tartalmakat egészen speciális módon képes közvetíteni. Ezerarcú kortalan és meglepetésekkel teli – fejtette ki Roskó Mária.

Roskó Mária elmondta: a kortárs, vagy művészi ékszer történetét 70-80 évvel ezelőttre vezetik vissza. Az angolszász országokban leginkább művészi ékszerként emlegetik, Európában a szerzői ékszer kifejezés jelenik meg. A kortárs ékszer lefedi a stúdióékszert is, vagyis az olyan ékszereket, amelyeket a művész maga tervez és készít el.

A szerzői ékszer vagy művészékszer kategóriáját tehát olyan tárgyak alkotják, amelyeknek a hagyományos ékszerekkel és a szélesebb értelemben vett díszítői funkciójú tárgyakkal közös találkozási pontjaik vannak. Egyfajta kézművességhez kapcsolódó gyakorlat ez amelyet egyfelől a művészettel való kapcsolata táplál, másfelől pedig a designnal való viszonya – világított rá a kurátor.

Sütő Erika kérdésünkre elmondta, hogy a tárlat nem csak a többféle anyagot egységbe foglaló ékszerek miatt kapta az Integráció – ami egységesülést, beilleszkedést, vagy beolvasztást jelent – címet, hanem azért is, mert a kortárs művészetben megfigyelhető az a specializáció folyamata, vagyis egy adott terület képviselői csak tartományikban alkotnak. Az két művész a kiállítással azt üzeni, hogy ezek a területek átjárhatók és egyesíthetők, ahogy például az ezüstből és porcelánból készült ékszerek is egy egységként léteznek. Aki a kiállítótérbe majd, láthatja, hogy tárlat ékszerei különleges installációban, vattafelhőkön lebegve jelennek meg a térben. Ez a földtől való elemelkedettséget, egyben pedig a porcelán anyagának légies voltát szimbolizálja – magyarázta Sütő Erika.

A kiállítás október 28-ig tekinthető meg.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!