NAK

2023.10.12. 11:18

Évek óta jól vizsgázik a jégkármérséklő rendszer Bács-Kiskunban is

A hazai jégkármérséklő rendszer minden védekezésre fordított forintja 33 forintnyi értéket óv meg. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) irányítja a védelmet. Az idén április 15. és szeptember 30. közti szezonban 96 napon kellett, összesen 176 639 üzemórára bekapcsolni a rendszert. Bács-Kiskun vármegyében 184 órán keresztül működött minden egyes generátor az idei szezonban. A klímaváltozás miatt egyre többször csapnak le viharok az országra.

Barta Zsolt

Forrás: shutterstock.com / illusztráció

A természeti csapásokat ellensúlyozandó, Magyarországon hat éve működik a jégkármérséklő rendszer, melynek köszönhetően kevesebb igazán nagy kárt okozó vihar sújtotta az országot, mint korábban. A klímaváltozás miatti szélsőségek világszerte egyre gyakrabban jelentkeznek – mint például aszály, felhőszakadás, villámárvíz, hatalmas jégdarabok –, a jövőben mindenütt fokozott alkalmazkodásra van szükség ehhez, aminek egyik fontos eleme a jégkármérséklő rendszer. 

Az ország 986 pontjáról – 219 automata és 767 manuális talajgenerátor segítségével – ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több tízmilliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd. A NAK által kiépített rendszernek az idei a hatodik üzemelési éve volt, működtetéséhez az Agrárminisztérium a Kárenyhítési Alapból évi 1,8 milliárd forintot biztosított. Számítások szerint a rendszerre fordított minden 1 forint mintegy 33 forint termelési értéket óv meg, éves szinten ez 50 milliárd forint megmentett termelési értéket jelent. 

Hazánkban idén alapvetően egy-egy durvább szupercella (amely ellen sehol a világon nincs védekezési mód) jellemzően csak egy-egy szűkebb területen okozott nagyobb károkat. A védekezés révén általánosságban elért eredmények beszédesek: például 2022-ben a gazdálkodók csak 28 400 hektárra jelentettek be jégkárt, míg 2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött az országos rendszer, jóval több mint kétszer ekkora területre, 72 ezer hektárra. A 2023. évi védekezési időszakban 30 678 hektárra jelentettek jégkárt, ami az előző rendkívül aszályos évben bejelentett kárjelentett területhez képest 8 százalékos növekedést jelent. 

A talajgenerátorokat 2023-ban – az április 15-e és szeptember 30-a közti védekezési szezonban – 96 napon kellett, összesen 176 639 üzemórára bekapcsolni. Bács-Kiskun vármegyében összesen 87 generátor működik ( 23 automata,  64 manuális), melyek 52 napon kaptak bekapcsolási riasztást, és összesen 16058 órát működtek. Egy generátor átlagosan 184,6 órán át működött. A térségünkben idén 916,5 hektárral kapcsolatban érkezett kárbejelentés. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!