Tárlat

2023.10.12. 19:03

Kamarai kiállítás Kecskeméten: a Nehéz munka című alkotás hozta meg a sikert – galériával

Tizennegyedik alkalommal hirdette meg fotópályázatát a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, amelyen a 199 kép közül Mezősi Ágnes Nehéz munka című alkotását válaszottták a legjobbnak.

Barta Zsolt

Péjó Zoltán (balra), és Sipos Zsolt (jobba) adták át Mezősi Ágnesnek a fotópályázati eredményhirdetés első díját

Fotó: Barta Zsolt

Mezősi Ágnes Nehéz munka című fotóalkotása nyert első díjat azon az országos pályázaton, amelyet a  Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara hirdetett meg A munka világa címmel. A fotó elkészítője Kiskunfélegyházán él és az egyik helyi iskola tornacsarnokának az építkezésén végzett munkát örökítette meg. A szervezet kecskeméti székházában állították ki a legjobb képeket, amelyek a következő hetekben megtekinthetőek. 

A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara tizennegyedik alkalommal írta ki a pályázatot, amelyre az idén az országból 44 fotós 199 képet küldött be. Ebből választották ki a legjobb 42 alkotást a csütörtöki kiállításra. Sipos Zsolt vármegyei kamarai titkár nyitotta meg a tárlatot. Hangsúlyozta, hogy ez egyben egy olyan vándorkiállítás is, amelyet Baján, Kalocsán és Kiskunhalason is bemutatnak majd. 

A Nehéz munka című kép nyerte el az első díjat
Fotó: Barta Zsolt

– A tizennégy éves hagyomány a kétkezi szakmák presztízsét kívánja fenntartani vagy visszaadni. A kamarának fontos, hogy az utókor minden tekintetben megláthassa majd azt az értéket, amit az elődök megalkottak – mondta Sipos Zsolt. Majd hozzátette, hogy a fotósok szívesen dolgozták fel ezt a témát, a benevezett 199 alkotásból ugyanis ez derül ki. 

Tőle Péjó Zoltán vette át a szót, aki tizennégy éve ötletgazdája volt a pályázatnak. Ő is zsűrizte a benevezett képeket, hiszen ő is magas szinten fotózik. Elmondta, hogy a fotográfia a hitelességet hozza el a nézőnek a valóság ábrázolás területén. A digitális technika létrejöttével nem csak képet készítünk, de egyben az időpontot a készítés technikai körülményeit is dokumentáljuk. A képek különlegessége az, hogy ezek egyben kordokumentumok is. Ezeken keresztül láthatóak, hogy milyen hivatások léteznek a III. évezred elején. A 42 fotográfia közül talán csak három olyan van, ahol nem szerepel ember. Vagyis ez azt is üzeni, hogy mindig szükség lesz az emberi alkotóképességre – mondta végül Péjó Zoltán, majd ő és Sipos Zsolt kamarai titkár átadták az elismeréseket nevező fotósoknak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!