Mentőakció

2023.10.10. 20:37

A majsai fiatalokat is kimenekítették Izraelből – videóval

Soha életükben nem felejtik el az Izraelben töltött napjaikat azok a kiskunmajsai fiatalok, akiknek a kéthetesre tervezett útjuk a váratlanul kirobbant fegyveres konfliktus miatt néhány nappal megrövidült. A majsaiak hétfőn érkeztek haza a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közös mentőakciójának köszönhetően.

Tapodi Kálmán

Szőke Patrik Pál, Szikora József, Lőrik Karina, Csupity István

Fotó: Beküldött fotó

A Magyar Légierő repülőgépei három turnusban hozták el Izraelből a magyar állampolgárokat. A majsaiak a harmadik gépre jutottak fel, amire ugyan hosszú órákat vártak, ám örömmel léptek ismét hazánk földjére.

A Kiskunmajsai FC három jelenlegi, illetve korábbi játékosa Csupity István, Szőke Patrik Pál, Szikora József és Lőrik Karina szeptember végétől Jeruzsálemben töltötték a napjaikat. A három világvallás bölcsőjeként ismert „béke városának” megszokott mindennapjaiba csöppentek a majsai vizitálók, akik meglátogatták a nevezetesebb helyeket, eljutottak a Holt-tengerhez és élvezték a keleties nyüzsgést az óvárosban.

– Múlt szombatig minden a megszokott kerékvágásban zajlott, a zsidók már péntek estétől a sabbátot, valamint a zsidó újévet is ünnepelték és készülődtek a közös étkezésekre. Aznap hajnalban szólaltak meg először a légvédelmi szirénák, amiről azt hittük, hogy csak egyszeri dolog, ám kora délutánig folyamatosan szóltak – idézte a történéseket Csupity István.

A magyar fiataloknak is a szállodájuk alatti óvóhelyre kellett menniük, miközben megtudták a híreket arról, hogy rakétatámadások érték az országot.

– Az ottaniak szinte nem tudtak semmiről, mert akik tartják a vallási szokásokat, sabbát idején nem használhatják telefonjaikat, nem nézhetnek tévét sem. Próbáltuk nekik elmondani, hogy mi történik, de többen is úgy gondolták, hogy a már megszokott kisebb támadások miatt van a légiriadó, és egyáltalán nem pánikoltak – sorolta Szikora József, aki megmutatta a CNN híradását az egyik embernek, aki csak akkor kezdte elhinni, hogy tényleg nagy a baj.

– Délután már nem szóltak a szirénák, a gyerekek játszottak, voltak akik sportoltak, futottak Jeruzsálem utcáin az asztaltársaságoknál meg továbbra is eszegettek, iszogattak – mesélte Lőrik Karina, aki hozzátette: a „szombattartók” legtöbbje csak vasárnap estefelé szembesült a tényekkel, hogy mi is történik az országban.

A majsaiak – akik kedden utaztak volna vissza – egész szombatjukat a szervezgetéssel töltötték, hogy miként juthatnának mielőbb haza. Időközben szülők és barátok is aggódtak értük idehaza és nagyon sok üzenetet kaptak. A majsai négyes is bejelentkezett a magyar konzulátusra és konzuli védelmet kértek, mert megtudták, hogy a magyar állam repülőgépeket indít a kimenekítésükre.

Kilenc óra várakozás után azonban már felszállhattak a Magyar Légierő gépére
Fotó: Beküldött fotó

Vasárnap este 11 órakor kapták az értesítést, hogy indulhatunk a Ben Gurion repülőtérre Tel-Avivba. A gyors összecsomagolást követően éjjel fél 2-re érkeztek meg a mintegy 50 kilométerre lévő nemzetközi repülőtérre, majd délelőtt 10 óra körül hagyták el az izraeli légteret 110 társukkal együtt.

– A híradásokból tudtuk meg, hogy vasárnap éjjel néhány rakétát indítottak a repülőtér irányába is, de a Vaskupola védelmi rendszer megsemmisítette ezeket a rakétákat. A reptéren amúgy nyugodtak voltak a várakozók, de bevallom az aggasztó hírek miatt korábban egy picit féltem, mert sejtésünk sem volt, hogy mi lesz akkor, ha fokozódik a helyzet – árulta el Csupity István.

Kilenc óra várakozás után azonban már felszállhattak a Magyar Légierő gépére és három óra múltán már magyar földön mesélhettek szeretteiknek az átéltekről.

Karina és József azt is kijelentették: ha megnyugtatóan rendeződik a helyzet, szívesen visszatérnének Izraelbe és bepótolnák az elmaradt kirándulásokat.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában