Beszélgetés

2023.09.01. 19:11

Újságírás és sakk: életútjáról mesélt Dr. Lovas Dániel a Hunyadivárosban – galériával

Dr. Lovas Dániel újságíró, a Magyar Múzsa főszerkesztője, a Magyarságkutató Intézet tanácsadója volt a Hunyadivárosi Közösségi Ház közéleti fórumának a vendége csütörtökön.

Lizik-Varga Katalin

Az est házigazdája ezúttal is Német Ernő újságíró volt, az ő kérdései nyomán ismerhette meg a közönség Dr. Lovas Dániel életútját és munkásságát.

Fotó: Lizik-Varga Katalin

Az est házigazdája ezúttal is Német Ernő újságíró volt, az ő kérdései nyomán ismerhette meg a közönség Dr. Lovas Dániel életútját és munkásságát. Mint megtudhattuk, az újságíró bár Szentesen született, ma már büszkén vallja, hogy kecskeméti, azon belül pedig hunyadivárosi. 

Kecskemétre egy véletlen folytán került. Úgy is mondhatnánk, a sakkozás hozta a városba. A történelem szak elvégzése után ugyanis nem szeretett volna tanítani, hanem profi sakkozóvá vált, és közel egy évtizedig tagja volt a hazai élvonalban sikeresen szereplő kecskeméti sakkcsapatnak. Nemzetközi egyéni versenyt nyert Dániában és számos, európai versenyen elért kecskeméti csapatgyőzelem részese volt. Ma is versenyszerűen űzi ezt a sportot. 

Az újságírói pályáját pedig a sakkozásnak köszönheti. Először sakkversenyekről tudósított a Petőfi Népe napilapba, később pedig már politikai cikkeket is írt. Több év kihagyás után főszerkesztőként tért vissza a laphoz. Nevéhez fűződik a Kecskeméti Lapok újraindítása is. Eddig közel 100 könyvet publikált a médiával, újságírással kapcsolatban, emellett kiadott szakkönyveket, katalógusokat és átfogóbb ismertetőket is képzőművészeti területen, képes albumokat és helytörténeti munkákat Kecskeméthez és Budapesthez köthetően, lexikonokat és kismonográfiákat sakk témában.  

− Mindig is érdekeltek a könyvek, fiatalabb koromban rengeteget olvastam, ezért nagy öröm számomra, hogy egész életemben azt csináltam, amit szerettem – mondta Dr. Lovas Dániel. Hozzátette: a könyvkiadást azért szeretem, mert megmarad, nyoma marad és az adott korról ad egy leírást. 

Dr. Lovas Dániel 2016-tól a Magyar Újságírók Közösségének (MÚK) az elnöke, a MÚK Magyar Múzsa címen, 2017 óta megjelenő kulturális folyóiratának felelős kiadója és egyik szerkesztője. Mint mondta, sikerült nagyon sok olyan dolgot elérniük ezzel a folyóirattal, amire nagyon büszke. 

Az újságírás és a sakkozás mellett a magyar történelemhez való vonzódása is megmaradt. Ma a Magyarságkutató Intézet tanácsadója. Azért vállalta ezt a feladatot, mert mint minden magyarságkutató a helyére akarja tenni a magyar történelemnek azokat a kérdéseit, amik körül rengeteg a feltevés, a tévedés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában