Fejlesztések

2023.09.04. 13:41

Több mint 120 millió forintból újult meg a kecskeméti Széchenyi István Közösségi Ház – galériával

Kibővült, és teljesen megújult Kecskeméten, a Széchenyi István Közösségi Ház, melyben a fiókkönyvtár is található. Több mint 561 négyzetméteren várják majd a városrészben lakókat. Az ünnepélyes átadása szeptember 18-án lesz. Szamler László önkormányzati képviselő elmondta: az átadási ceremónia része lesz az aznap kezdődő Széchenyivárosi Napoknak, mely teljesen új programkavalkádot kínál majd minden korosztálynak.

Sebestyén Hajnalka

Az ünnepélyes átadó szeptember 18-án lesz

Fotó: Bús Csaba

Mint arról már korábban is hírt adtunk, az önkormányzat jelentős pályázati támogatással újítja meg az 1980-as években épült kétszintes épületet. Ennek részletei a kecskemet.hu oldalon is nyomon követhetők. A projekt 127 millió 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A támogatás intenzitása 100 százalék, a beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, valamint hazai társfinanszírozással valósult meg.

Az épület a felújítást megelőzően is közösségi házként funkcionált, illetve a városrész fiókkönyvtára is itt üzemelt. A beruházás keretében az önkormányzati tulajdonú Széchenyi István Közösségi Ház komplex felújítása és átalakítása valósult meg. Az 561 négyzetméter hasznos alapterületű, az 1980-as években épült kétszintes épület mind műszakilag, mind funkcionálisan elavult volt, a projekt keretében teljes körűen modernizálásra, műszakilag korszerűsítésre került. 

A földszinten három közösségi terem létesült, melyek közül a nagyobb befogadóképességű 80 fő, a másik kettő 20-20 fő befogadására alkalmas. Az egyes közösségi terek mobilfallal flexibilisen lehatárolhatók, így teremmé leválaszthatók, illetve összenyithatók. A földszinten elhelyezésre került két kisebb irodaegység is a szervezési, igazgatási feladatok ellátására, valamint új vizesblokk és ruhatár is kialakításra került. Az emeleten a fiókkönyvtár megmaradt, csak néhány alaprajzi ésszerűsítés valósult meg. Az emeleti vizesblokk felújításra szorult és emellett egy új babakocsi tároló is létesült.

A felújítás során megvalósult az épület projektarányos komplex akadálymentesítése és energetikai felújítása. A távfűtéses épületben megújultak a fal-, a padló- és a lépcsőburkolatok, az álmennyezet, a homlokzati és a belső nyílászárók, a fűtési vezetékek, a hőleadó radiátorok. Korszerűsítették az épület elektromos vezetékeit és gyengeáramú hálózatait, továbbá takarékos LED-es fényforrások lettek felszerelve.

A szintek közötti akadálymentes közlekedés megoldására, valamint az időskorú látogatók érdekében a lépcsőházban új személyfelvonót építettek ki.
 

 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában