Lakitelek

2023.09.23. 21:43

Tizedannyi az adomány és fele annyi az örökbefogadás a gazdasági helyzet miatt – galériával, videóval

Nyílt napot tartott a Laki Mancs Állatvédő Egyesület szombaton, amikor a látogatók szabadon megtekinthették, és örökbe fogadhatták a menhely állatait a lakiteleki menhelyükön – mert nemcsak kutyák, de malac, cicák, sőt még tollasok is laknak a menedékhelyen. Az egyesület tagjai a kóbor, rossz állapotban lévő, beteg, vagy bántalmazott állatok befogásában, mentésében fejti ki fontos tevékenységét.

Horváth Péter

A Laki Mancs Állatvédő Egyesület nyílt napján örökbe fogadhatták a menhely állatait

Fotó: Horváth Péter

Több egyesületet is meghívtak a rendezvényre, mert szeretnék, hogy az egyesületek együttműködve, az állatokat és egymást is közös erővel segítve legyenek hatékonyabbak. Részt vett a Hangya Közösség, a Malacvédő Alapítvány és a Veresegyházi Medveotthon csapata, a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete, a Mancs Menedék Állatvédő Egyesület és a CSAK művészeti csoport tagjai, akik mind röviden bemutatták a tevékenységüket. A vendégek nagy része elhozta – többnyire mentett – négylábú társát is, akik részt vettek a kutyaszépségversenyen. Ahol egy fajtatiszta ebet sem lehetett látni, de tudjuk, hogy a keverék kutyusok ugyanolyan szépek és okosak, s a mi a legfontosabb, hűségesek, mint kitenyésztett fajtársaik. Madari Róbert polgármester köszöntőjében méltatta az egyesület tevékenységét, és arról is beszélt, hogy az önkormányzat az egyesület segítségével teljesíti el a kóbor állatok befogására irányuló törvényi kötelezettségét. Az önkormányzat havi támogatásban részesítik a menhelyet, valamint az állatorvosi ellátáshoz, chipeltetéshez is hozzájárulnak. Az egyesület fővédnöke Csík János Kossuth-díjas prímás, a Csík Zenekar alapítója, aki elismerő szavakkal illette az egyesület fontos tevékenységét és az egyik legkedvesebb lakiteleki ismertségének nevezte az állatvédőket.

Orbán Gyöngyi, az egyesület alapító tagja elmondta, hogy a 2020-ban alapított menhely adományokból tartja fenn magát, és céljuk minél több bajba jutott állatot becsülettel ellátni megfelelő körülmények között. Kitért arra is, hogy tavaly 64 kutyus került be és az összeset örökbe tudták adni, amiben német társszervezetük is segített, ők 16 kutyát vittek ki németországi családokhoz. Az alapító tag arról is beszélt, hogy a nehéz gazdasági helyzet bizony az ő működésüket is befolyásolja: korábban négy-öt gyűjtés fedezte az állatok éves étkezését, most az adományok mintegy tizedére estek vissza a tavalyihoz képest. Az örökbefogadási hajlandóságon is látszanak a nem túl rózsás körülmények, eddig csak fele annyi kutyát fogadtak örökbe szeptember végéig, mint tavaly ilyenkor.

A nyílt napon adománygyűjtést is tartott az egyesület, illetve tombolavásárlással is lehetett támogatni munkájukat. 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában