Kiállítás

2023.09.05. 14:48

Relikviák sokasága idézte fel a helvéciai iskola múltját

Látványos, kedves emlékeket idéző kiállítás elevenítette fel a Feketeerdői Általános Iskola elmúlt 110 évét a napokban megrendezett Helvéciai Szüreti Mulatságon. Míg a gyerekek rácsodálkoztak a régi tanszerekre, és iskolai jelképekre, addig a szülők, nagyszülők leginkább nosztalgiáztak.

Sebestyén Hajnalka

Míg a gyerekek rácsodálkoztak a régi tanszerekre, addig a szülők, nagyszülők leginkább nosztalgiáztak

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A Petőfi Sándor Művelődési Házban tekinthették meg az érdeklődők a nem mindennapi tárlatot. A relikviákra a diákok felügyeltek. Nagyon sok régi fotó, több iskolatáska, füzet, napló, őrsi napló, különböző iratok idézték meg a múltat. A gyűjtemény java része az iskoláé, de több öregdiák is hozzájárult az anyaghoz, például korabeli iskolatáskával, köpennyel. A kiállítás része volt a mostani tanulók rajzaiból készült minikiállítás, melyet a 110 éves jubileumra készítettek.

A Feketeerdői Általános Iskola 1910-es évek elején a Korhánközi úton kezdte meg működését Helvécia harmadik iskolájaként, a Haleszi és Telepi tanyai iskola után. A nevét az épületet körülvevő erdőről, illetve a Fekete családról kapta, és őrzi mind a mai napig is. Évtizedeken át kerekes kút állott az udvarán, a gyerekeknek volt gyakorló kertje, faiskolája. Az épületet többször bővítették, de az eredeti épület is áll még. 

Az első tanító Lendvai Mihály volt, aki 10 éven át oktatta a tanulókat. Őt követte Szabó Sándor, aki már 37 évig tanított az iskolában. Róla nevezték el Szabó Sándor telepnek a település azon részét, melyen az iskola is áll. Garai Zoltán is neves pedagógus volt, neki köszönhetően vált magas színvonalúvá a zeneoktatás.

A Feketeerdői Iskolában közben már zajlik a tanév. Az elsősöket egy külön délelőtt keretében ismerkedhettek meg a tanítóikkal, Tóthné Szabó Adrienn és Szikulai Ildikó játékos feladatokkal várták őket. A kicsik nagyon megörültek volt ovis társaiknak, de sok új barátság is kezdetét vette. 

Az iskola még két jó hírről adott számot: Juhász Tímea 4. osztályos tanulójuk a napokban megrendezett ballószögi Nyakvágó Maraton futóverseny 3 kilométeres távján korosztályában a 2. helyen végzett. Egy diákokból álló lelkes csapat pedig felutazott az atlétikai világbajnokság első napjára. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában