Mulatság

2023.09.12. 10:37

Minden korosztálynak szórakozást nyújtott a háromnapos halasi fesztivál – galériával

Idén 44. alkalommal tartották meg a Halasi Szüreti Fesztivált, három napon át ünnepeltek, volt látványos felvonulás, parádés színpadi produkciók, népzenei és könnyűzenei koncertek, kirakodó- és népművészeti vásár, kézműves játszóház, gazdafórum, kertbarátok bemutatója, képzőművészeti kiállítás és bemutatkoztak a környék, valamint a távolabbi területek borászatai is.

Pozsgai Ákos

Látványos felvonulás is színesítette a fesztivált

Fotó: Pozsgai Ákos

Egy éve adták át a Sóstó bejáratánál azt a köztéri installációt, amely a szőlő- és a borkultúra hagyományát hirdeti az 53-as főút mellett. A város több mint három és fél évtizeddel ezelőtt nyerte el a Szőlő és a Bor Nemzetközi Városa címet a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivataltól. Bár a szőlőtermesztés és a borkészítés mostanra jelentősen csökkent, a szőlő és a bor szeretete, a köré épülő gasztronómiai és kulturális hagyományok ma is épp úgy élnek a városban, mint évtizedekkel ezelőtt.

Pénteken, szombaton és vasárnap a legkülönfélébb zenei stílusokkal szórakoztatták a fellépő előadók és zenekarok az érdeklődőket a városháza díszudvarában kialakított Borudvarban, valamint a főtéren felállított nagyszínpadon. A La Boum indított péntek este, majd a Tha Shudras, Dj Benny, Lotfi Begi, valamint Nagy Adri és Kollányi Zsuzsi lépett színpadra. A Borudvarban a Wolare, a kiskőrösi Szürkeverebek, majd a Füred Dixieland Kamarás Ivánnal szórakoztatta a közönséget, késő este a halasi 5 Non Bonds zárta a programot.

Szombat reggel a Halas Conert Band ébresztette a halasiakat térzenével, a délután 1 órakor induló szüreti menet a Hősök ligetétől vonult a Kossuth, Köztársaság és Városháza utcán végig a főtérre, a Kiskunhalasi Lovasbandérium és a markotányos hölgyek, valamint a Kronachi várvédők felvezetésével. A főtéri nagyszínpadon kora estig követték egymást a különböző folklór és hagyományőrző népzenei csoportok.

A kéméndi Bokréta Táncegyüttes Felvidékről érkezett, a település küldöttsége egy meghívót is átadott a halasiaknak az októberi kéméndi szüreti rendezvényre. Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere nyitotta meg a 44. Halasi Szüreti fesztivált. 

– Gondos kezek őrzik a rendezvény színvonalát, amelyet idén a Halasi Városmenedzser Kft. szervezett a Városért Közalapítvánnyal közösen 

– mondta a polgármester, aki köszönetet mondott a rendezésben közreműködő hivatásos és önkéntes rendezőknek, valamint az esemény sikeres lebonyolításában együttműködő civil szervezeteknek.

A műsorban felléptek a Halas Táncegyüttes, a Csillagfény mazsorett csoport, a Kiskun Táncegyüttes, a Hatetudnád Tánctanoda, a Róna Táncegyüttes Szabadkáról és a Pavane zászlóforgatók.

Este a nagyszínpadon Fankadeli, a KFT zenekar, és a Welcome Band lépett fel. A Borudvarban a Szilaj Citerazenekar, a Halasi Népdalkör, a tázlári Rozmaring Asszonykórus, a Sergő Zenekar, az Erdőfű Zenekar és a Madrass muzsikált, késő estére zsúfolásig telt a városháza díszudvara, ahol táncházra várták a szórakozni vágyókat.

Vasárnap délelőtt helyi és környékbeli kézművesek várták a gyerekeket a főtéren, ahol arcfestés, népi játékok és ügyességi vetélkedők tették izgalmassá a programot, valamint a halasi Lyra együttes zenélt. Valamint a halasi iskolák és óvodák mutatkoztak be a színpadon.

Sokéves hagyomány az is, hogy a szüreti fesztivál utolsó napján veterán autók, motorosok, kéklámpás járművek és kerékpárosok vonulnak fel. A fesztivál záróprogramjaként a főtéri színpadon Bereczki Zoltán EMeRTON-díjas színész, énekes adott több mint egy órás koncertet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában