Hagyomány

2023.09.02. 15:28

Kettős célt szolgál a vadászati idényt megnyitó ludasszállási szentmise – galériával

Immár 17. alkalommal mutattak be Vadászati Évadnyitó Szentmisét Szakmár–Ludasszálláson a Szent Hubertusz kápolnánál szeptember első szombatján. A verőfényes nyárvégi időben népes közönség tisztelte meg az ünnepet, közöttük ludasszállási elszármazottak, környékbeli polgármesterek, vadásztársaságok tagjai, közéleti személyiségek is.

Zsigmond Enikő

András Gábor szakmári polgármester köszöntötte az egybegyűlteket

Fotó: Zsigmond Enikő

– Ez a kápolna dolgos és hitükhöz hű becsületes parasztemberek élni akarását szimbolizálja. Az 1887-ben történt felszentelés óta sok idő telt el, azóta Ludasszállás elnéptelenedett, de Tóth Kálmán vadásznak köszönhetően az öreg kápolna régi fényében tündököl és megőrzi a múltat számunkra. Tóth Kálmán Isten és vadászat iránti szeretetének köszönhető, hogy elindította a vadászati évadnyitó szentmisét 2007-ben, melynek folytatása immár Szakmár Község Önkormányzata, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye és a környékbeli vadásztársaságok feladata, hiszen ezt a páratlan programot nem szabad veszni hagyni, nekünk kötelességünk a hagyományt ápolni és továbbadni – hangsúlyozta András Gábor szakmári polgármester köszöntőjében.

– Ludasszálláson, a felújított kápolna felszentelésének évfordulóján búcsút ülünk, egyben a vadászati évadnyitó szentmisét mondjuk. A magyar erdők királya, a gímszarvas bika vadászati idénye szeptember 1-jével kezdődik. S bár ez a kápolna mindenkié, de elsősorban mégis csak a vadászok közösségéé, akik Szent Hubertusz oltalmát és pártfogását kérik eredményes, szép vadászatuk reményében – mondta dr. Mészáros István prépost-kanonok. 

Az oltár előtt ravatalon a Homokmégyi Dózsa Vadásztársaság területén elejtett gímszarvas bika fekszik, páratlan tizennégyes, melyre, ha ránézünk, akaratlanul is olyan szavak jutnak eszünkbe, hogy „Üdv a vadásznak!” „Tisztelet a vadnak!”, így szokták mondani a vadászok. Az ünnepnek kettős célja is van, a nem vadászó emberek felé nyitás, a másik a vadászok közösségének összefogása, lehetőség találkozásra, beszélgetésre. Ezenkívül búcsú is van, az 1887-es felszentelése óta ebben az Isten házában voltak szentmisék, keresztelők, imádkozás jó termésért, időjárásért.

Szent hely, melyet a hívő közösség ragaszkodó szeretettel vett körül, s mi azért jöttünk el ide, hogy ezeknek a régen elmúlt embereknek a nyomába lépjünk, s megüljük a templombúcsút. 

Volt itt egy nem nagy lélekszámú közösség, itt laktak, éltek, haltak Ludasszálláson, s most rájuk is emlékezünk, milyen jó is lehetett nekik itt, hiszen nem a mai agyonhajszolt, sarkaiból kiforgatott, istentelen világban éltek, hanem megelégedve azzal, amijük volt, két lábban a földön, szemet az égre emelve. Rend volt itt, a béke nyugalma, s ide érkeztünk meg mi most. Tiszta forrás a semmi közepén, ahol immár tizenhetedik éve hangzik fel az evangélium – emlékezett dr. Mészáros István atya a szentmisén.

Az eseményen közreműködött a Bácska Vadászkürt Egyesület.

Az idei Ludasszállási Vadászati Évadnyitó a szakmári művelődési házban közös ebéddel, baráti beszélgetésekkel zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában