Kiemelkedő tevékenység

2023.09.20. 12:15

Ketten kapták meg idén a Kalocsa népművészetéért díjat

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány kuratóriuma a közel három évtizede alapított Pécsiné Ács Sarolta díjjal ismeri el azok munkáját, akik sokat és kiemelkedőt tesznek, tettek Kalocsa népművészetéért, a népi hagyományok őrzéséért. Idén ketten vehettek át elismerést. A díjat idén a 32. Paprika és Gasztrofesztivál egyik fő eseményén, a Főszerepben a kalocsai népművészet műsorfolyam keretében adták át.

Zsiga Ferenc

Balról: Tóth Ferencné Török Teréz, Szeleczki Attiláné, Tóth József és Kákonyi István

Forrás: Beküldött fotó

A díjátadót a 32. Paprika és Gasztrofesztivál egyik fő eseményén, a Főszerepben a kalocsai népművészet műsorfolyam keretében tartották az Érsekkertben. Az elismerést Szeleczki Attiláné, az alapítvány titkára és Tóth József kuratóriumi tag adta át Tóth Ferencné Török Teréznek Kalocsa díszítő művészetének magas szintű megjelenítéséért és Kákonyi Istvánnak a kalocsai néptánc és hagyomány több évtizedes ápolásáért. 

A városban közismert két személyiség a méltatás szerint Kalocsa népművészeti értékeinek ápolásáért, továbbadásáért, az e területen végzett magas szintű tevékenységéért − a kuratórium egyhangú szavazata mellett − érdemelték ki a díjat.

Szeleczki Attiláné, az alapítvány titkára a díjátadót megelőzően elmondta: a Kalocsa Művészetéért Alapítvány az erre alkotott szabályzat szerint 1997-től adja ki a Pécsiné Ács Sarolta díjat azoknak a közösségeknek és személyeknek, akik Kalocsa és környéke hagyományainak ápolásáért, megőrzéséért és terjesztéséért folyamatosan, több éven keresztül tevékenykednek, alkotásaikkal öregbítik Kalocsa népművészetének hírnevét. 

– Az alapítvány a nyár közepén tett egy felhívást: augusztus 15-ig lehet jelentkezni, illetve javaslatot tenni a díjra. A beérkezett javaslatok alapján a kuratórium az adott évben legfeljebb két személynek adományozhat díjat, de volt olyan év, hogy nem adtunk ki díjat, vagy csak egy személyt részesítettünk elismerésben – mondta a titkár.

A porcelánból készült díj, az oklevél és a virágcsokor átvételekor elhangzott laudáció szerint Tóth Ferencné született Török Teréz az egykori Kalocsai Porcelánfestő Üzemben és jogutódjaiban dolgozott az általános iskola befejezésétől a szakmunkás bizonyítvány megszerzésén át egészen a nyugdíjba vonulásáig mint pingáló, illetve porcelánfestő. Szakmáját művészi szinten folytatta. Jelenleg a Kalocsai Mezei Virágok Népdalkör és a kézműves kör aktív tagja, ahol nem csak pingál, hanem tojásokat fest és viseleti darabokat is készít. 

A másik díjazott, Kákonyi István 1984-ben született és már 5 évesen a legendás Tóth Ferenc koreográfus, Pécsiné Ács Sarolta egykori munkatársa gyermek-tánccsoportjában kezdett táncolni, és nemcsak ő, hanem gyakorlatilag az egész családja: édesapja, édesanyja, testvére, felesége, nagybácsik, nagynénik is táncolnak. Volt olyan produkció, amikor hét, több generációhoz tartozó Kákonyi táncolt egy időben a színpadon. Az informatikus mérnök Kákonyi István Fölöp Ferenc-díjas táncos és több helyi egyesület elnökségi tagja.

Igazi néptanító volt

Pécsiné Ács Sarolta 
Forrás: Beküldött fotó

Pécsiné Ács Sarolta Köbölkúton született 1904-ben, a hódmezővásárhelyi tanítóképzőben végzett, majd Kalocsára kapott tanítói kinevezést 1922-ben. A Szőlők, az Újváros, majd az Eperföld elemi népiskoláiban tanított. Az államosítás után az Ének-Zenei Általános Iskolába helyezték. Az önálló intézményi jellegét vesztett Viski Károly Múzeum újjászervezője, igazgatója (1963-1970), majd munkatársa. Megalakította a Kalocsai Földmíves Ifjúsági Egyesület (TINÓ) felnőtt tánccsoportját. 1967-ben alakította meg Tóth Ferenccel a Kalocsai Népi Együttest, melynek első vezetője lett. Munkásságát több díjjal is elismerték: Bács-Kiskun megye művészeti díjat vehetett át, Kalocsa díszpolgára lett és megkapta Kalocsa város művelődési díját (posztumusz) is. Az 1991-ben alakult Kalocsa Népművészetéért Alapítvány 1996. jún. 30-án alapította meg a Pécsiné Ács Sarolta díjat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában