Ünnepség

2023.09.18. 17:53

Jég- és szabadidő csarnokot avattak Baján – galériával

Ünnepélyes keretek között adták át Baja város legújabb sportlétesítményét, a Petőfi-szigeten található Jég- és szabadidő csarnokot szeptember 18-án a délutáni órákban. A 2500 négyzetméteres csarnok a bajai sport-és szabadidős élet meghatározó eleme lehet a későbbiekben, hangzott el az eseményen. A működés szempontjából fontos, hogy a jégpálya mellett más szabadidős tevékenységeket is be tudnak fogadni 1200 főig.

Márton Anna

Ünnepélyes keretek között adták át a jégcsarnokot

Fotó: Márton Anna

Köszöntőt mondott Zsigó Róbert Baja és térsége országgyűlési képviselője, Nyirati Klára polgármester, Kovács Zoltán a Magyar Jégkorong szövetség szakmai alelnöke, Bajai Balázs a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága és a Nemzeti Sport ügynökség nonprofit Zrt. nevében.

Ferenczi Gellért a Balu-T Utánpótlás SE elnöke, házigazdaként ünnepi köszöntőjében a jégcsarnok létrehozásához vezető útról számolt be. Megemlítette, hogy 2007-ben Halmosi Zoltán, az após ötlete volt egy mobil jégcsarnok létrehozása a város főterén. Az elején kicsit furcsának tűnő ötletből még ugyanabban az évben létrehozták a jégpályát .

– A jég az életünk részévé vált 2007-ben. A műjég megjelenésével egyre több gyermek kezdett érdeklődni a sportág iránt. Mindannyiunk számára nagy örömöt jelentett, hogy egy vidám ,mérhetetlenül türelmes, elkötelezett sportember Beregi Károly megjelent a jégpálya környékén és a szövetség akkori főtitkárával Kovács Zoltánnal közösen megteremtették a ami egyesületünk és a bajai jégkorong alapjait. Így végül 2010-ben akkor még Bajai Lurkók SE néven hivatalosan is megalakultunk – fogalmazott Ferenczi Gellért.

Hozzátette, hogy már 10 évvel ezelőtt világossá vált, a melegedő klíma miatt egyre nehezebben tartható fenn a folyamatosan amortizálódó szezononként csak 3-4 hónapig üzemelő mobilpálya akadályozza az egyesület fejlődését.

A következő években mindent elkövettek, hogy a sportág megfelelő otthonra leljen Baján, ennek bizonyítéka az új létesítmény. A tao rendszer megfelelő alapot teremtett ezen célok elérésére.

2019-ben született meg a jelenlegi létesítmény koncepciója, egy 2020-as és 2022-es sikeres pályázat segítségével, összesen 1,9 milliárd forintból megépítették a modern, korszerű jégcsarnokot. 

– Minden nehézségérzést a büszkeség váltja fel. Olyan többfunkciós létesítményt adunk át amely rendkívül energiatudatos, példa rá a legújabb szigetelési anyagok felhasználása, a hulladékhasznosítás , a napelemrendszer és az épületvezérlés – mondta Ferenczi Gellért.

A létesítmény a mai kornak megfelelően jött létre fenntartható megoldásokat tartalmaz, energia-hatékony. Mindenki büszke lehet rá, leginkább a család – fogalmazott köszöntőjében Zsigó Róbert.

– Hosszú évek munkája után egy régi álom megvalósulásának vagyunk tanúi amikor át tudjuk adni a bajai jégcsarnokot

 – fogalmazott Zsigó Róbert. Egy idézettel folytatta a képviselő:

„Szenvedély nélkül semmilyen sportot nem lehet művelni" Hozzátette: az elmúlt évek kitartása a kormány tao politikája, a jó szándékú adományozóknak és azoknak akik részt vettek abban, hogy ez a létesítmény felépüljön akár támogatóként, akár kivitelezőként munkájának köszönhetően otthonra találhatnak Baján is a jégsportot kedvelők. A jégkorong mellett a jégtánc, és a szinkronkorcsolya is helyet kap az új létesítményben. Az elmúlt 16 év kemény munkájának köszönhetően épülhetett meg a Bajai Jégcsarnok, hangzott el a megnyitón.

Halmosi Zoltán az ötletadó, hírportálunknak elmondta, hogy érdemes egy-egy jó ötletet elindítani és azt végig is vinni. 

– Szerencsére az ötlet akkor alakult még jobban, amikor látszott hogy Gellért úgy építi fel a rendszert hogy versenysportot is tett mögé. A jégkorong nélkül ide nem jutottunk volna el – mondta Halmosi Zoltán, a Duna Wellness szálloda tulajdonosa.

A jégcsarnok közönség megnyitóját szeptember 22-én tartják, 14 órától, amikor a Magyar Jégkorong Szövetség roadshow-ja érkezik a helyszínre játékkal, nyereménnyel, tombolával. Közönségkorcsolyázásra is lehetőséget biztosítanak. A magyar szinkronkorcsolyázók bemutatót tartanak, illetve a bajai jégkorongozók is edzőmérkőzéseket mutatnak be a nap folyamán. Az eseményt a 20 órakor kezdődő jégdiszkó fogja megkoronázni, tudtuk meg Halmosi Judittól.

A bajai jégcsarnok beruházási költsége: 1,9 milliárd forint +Áfa. A létesítmény 2500 négyzetméter alapterülettel rendelkezik: 1800 négyzetméteres jégcsarnok rész mellett a fennmaradó alapterületen kiszolgáló rész található két szinten. A kiszolgáló részben 8 darab öltözőt, pluszban bírói és edzői öltözőket. Emellett edzőtermet, taktikai szobát, büfét, raktárt és irodákat tartalmaz.


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában