Színes programok

2023.09.16. 13:50

Harmincéves jubileumot ünnepel a szüreti fesztiválon Soltvadkert – galériával

A hét és félezer lakosú Soltvadkert a hétvégén ünnepli várossá avatásának a 30. évfordulóját. Pénteken ünnepi megnyitóval és a Honey Beast együttes nagykoncertjével kezdődött a rendezvény. Ez utóbbin több mint ezren vettek részt.

Barta Zsolt

Nagy sikerű koncertet adott a Honey Beast péntek este Soltvadkert főterén. Szombaton a Nemazalány, illetve az Edda lép fel a nagy színpadon. A felvételen Tarján Zsófia az együttes énekese

Fotó: Barta Zsolt

Nagykoncertekkel, színes programokkal, szüreti felvonulással emlékezik Soltvadkert közönsége arra a három évtizedre, amely a városalapítás óta eltelt. A település akkori polgármestere – az azóta elhunyt Berkecz László – és a városatyák összedugták a fejüket, hogy Kecel és Kiskőrös után végre Vadkert is elnyerje a városi címet. A pályázat összeállításában harminc éve, a Petőfi Népe akkori munkatársa, a térségből is tudósító Pulai Sára újságíró is kivette a részét 1993-ban.

A címmel együtt járó oklevelet d. Boross Péter belügyminiszter nyújtotta át a város vezetésének. Erre is emlékeztek a pénteki megnyitón a művelődési házban. Előbb egy, a korabeli filmekből összeállított anyagot nézhetett meg a közönség, majd Temerini Ferenc polgármester idézte fel a harminc évet. A 90-es években hatalmas infrastrukturális beruházások történtek, amelyek a poros községet valódi várossá tették. A vadkerti vállalkozások óriásit léptek előre, az ország műanyagipari központja alakult ki a városban. A borászatok hatalmasat fejlődtek, ma már a helyi fehér- és a rozé borok az ország legjobbjai között vannak. Az utóbbi években a városba csatlakozó főutak új burkolatot kaptak, a Vadkerti-tó turisztikai beruházásaira sok száz milliót költöttek. Elkészült a napokban az új ipari park Soltvadkert határában. 

Az ünnepi gyűlésre megtelt a művelődési ház színházterme 
Fotó: Barta Zsolt

A városvezető után Font Sándor országgyűlési képviselő vette át a szót, aki negyed évszázada képviseli a települését is az országgyűlésben. Kiemelte: az elmúlt 30 évben csak három polgármester vezette a várost: Berkecz László, Lehoczki Ferenc és Temerini Ferenc. Ez tükrözi, hogy a városban nincsenek szélsőséges váltások, azok képviselik a közösséget, akik a programjukban az ősök által elindított utat viszik tovább. 

A honatyától dr. Kerényi János politikai tanácsadó kapta meg a szót. A soltvadkerti közéleti személyiség évtizedekig, ahogy Font Sándor is fontos szerepet játszott a helyi politikában. Dr. Kerényi János maga is 24 évig volt a Fidesz országgyűlési képviselője. A 30 év jelentőségére hívta fel a figyelmet, majd hangsúlyozta: jelenleg két hatalmas beruházás határozza meg a fejlődés ütemét: az egyik a településen keresztül haladó Budapest – Belgrád vasútvonal, míg a másik a Soltvadkertet elkerülő út megépítése. Az előbbi közel 20 milliárd forintos értéket képvisel, a város területén, míg a települést kikerülő út 18 milliárdba kerül. A vasúton évi 30 millió tonna áru kerül beszállításra Kínából. 

Mintegy ezer ember élvezte a rock koncertet a város közepén 
Fotó: Barta Zsolt

A rendezvényen a testvérvárosi települések vezetői üdvözölték az ünnepi gyűlés résztvevőit. A pénteki programsorozat keretében kiállítások nyíltak. A főtéren borutcában kóstolhatták az érdeklődők a legjobb helyi italokból. Az est pedig a Honey Beast együttes koncertjével zárult, melyet mintegy ezer, más becslések szerint még több ember szórakozott. A programsorozat szombaton folytatódik, melyet IDE kattintva érhetnek el.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában