Áldás

2023.09.17. 09:51

Felszentelték a keresztet, ami magánemberek jóvoltából újult meg Dunapataj szélén

Magánemberek jóvoltából újult meg Dunapataj szélén, a Szelid felé vezető út mentén lévő kereszt, melyet dr. Bábel Balázs, kalocsa-kecskeméti érsek szentelt és áldott meg, Vass Huba solti esperes-plébános és Csorba József dunapataji főesperes, plébános közreműködésével.

Zsigmond Enikő

Balról Vass Huba, dr. Bábel Balázs, Csorba József, a háttérben kék ingben Bálint László

Fotó: Zsigmond Enikő

Az érsek beszédében is utalt rá, nem véletlenül választották éppen ezt az időpontot a szentelésre, hiszen ehhez a naphoz kapcsolódik a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe, amelyen két történelmi eseményre, Krisztus keresztjének megtalálására, valamint visszaszerzésére emlékezik a kereszténység.

A romos állapotban lévő út menti keresztet Bálint László és családja, valamint Romsics Nándor és családja újíttatta fel. Az ünnepségen jelen lévő Bálint László elmondta, hogy egyszer, amint Szelid felől jött hazafelé, látta a ledőlt, romos keresztet, szíven ütötte a látvány és úgy érezte, neki ezzel feladata van. Akkor határozta el, hogy megmenti és méltón felújíttatja.

A képen a Buzás gyermek citeraegyüttes, tanárukkal
Fotó: Zsimond Enikő

A szertartáson közreműködött a Dunapataji Népdalkör és Hagyományőrző Egyesület Buzás gyermek citeraegyüttese, akiknek ez volt az első nyilvános fellépésük. „Szent Kristóf az utadon végig kísérjen, Ő általa tenéked bajod ne essen, Krisztus őrizze testedet, lelkedet, Áldás kísérje mindegyik léptedet!” – így szólt az egyik ének részlete, melyet az együttes vezetője, Peténé Füzesi Márta zenetanár írt a széki Születésnapi köszöntő dallamára.

A keresztszentelés szertartása szeretetvendégséggel zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában