Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület

2023.09.22. 10:09

Díjazták a legszebb konyhakerteket Kecskeméten – galériával

Kecskemét városa az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében idén 11. alkalommal csatlakozott „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű Magyar Örökség díjas országos programhoz. A megmérettetés eredményhirdetését 2023. szeptember 21-én, csütörtökön tartották a Hunyadivárosi Közösségi Kertben.

Lizik-Varga Katalin

Díjazták a konyhakerteket

Fotó: Lizik-Varga Katalin

Manapság különösen nagy figyelmet kap, mondhatjuk reneszánszát éli a kertészkedés és a növénytermesztés. Egyre többen vallják, hogy a saját kiskertekben termesztett zöldségeknek és gyümölcsnek más az ízük, ugyanis érezni rajtuk a törődést. 

Nem is beszélve arról, hogy a mindennapi gondos kertészkedés sokszor felér egy edzéssel is. Azonban a legjobb benne talán mégiscsak az öröm, amit akkor éreznek a kertművelők, amikor leszedik a termést. 

A háborús konfliktus, a világszerte várható élelmiszerhiány is teljesen más megvilágításba helyezte a konyhakerti kertművelés fontosságát és súlyát. Az otthoni élelmiszer termelése már nem csak szabadidős tevékenység, hanem fontos alapköve az egészséges és biztonságos élelmiszer előállításának. 

Kecskeméten is egyre többen kezdenek kertészkedésbe és nem csak a kertes házakban élők. A városban ugyanis több közösségi kert is működik, melyekben lehetőséget kapnak a növénytermesztésre azok is, akik nem rendelkeznek földterülettel.  

A szervezők a verseny meghirdetésével, arra szerették volna ösztönözni a lakosságot, hogy minél több udvaron alakítsanak ki konyhakertet, gondozzák azt, termesszenek benne saját maguk és a családjuk számára minél több konyhakerti növényt, zöldséget, fűszer-, és gyógynövényt valamint gyümölcsöt. 

Az eredményhirdetés előtt Pászti András, hunyadivárosi képviselő köszöntötte a jelenlévőket. Beszélt a 11 évvel ezelőtti időszakról, pontosabban arról, hogyan is indult a Hunyadivárosi Közösségi Kert útja. A képviselő a neves kecskeméti születésű kertészről és növénynemesítőről Hankovszky Zsigmondról is beszélt.  

Szilberhornné Csilla, a Hunyadivárosi Közösségi Kert vezetője beszédében hangsúlyozta, hogy a városrész közösségi kertjének megléte egy hatalmas közösségi összefogásnak köszönhető, amire nagyon büszke. 

Kocsis Pál, a zsűri tagja pedig röviden értékelte a kertészek munkáját. Hangsúlyozta, hogy a kertészkedésben a közösségteremtő erő a legfontosabb.  

Az idei évben is szép számmal jelentkeztek „A legszebb konyhakertek” megmérettetésre – mondta Hamzáné Lakó Judit az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára. 

Mint mondta, a helyben meghirdetett versenyre 4 kategóriában, 11 kerttulajdonos, összesen 137 kertet nevezett be. A kertek száma a közösségi kertek részvételének köszönhetően ilyen magas. 

Az idei évben a legfiatalabb kertművelő 4 éves, míg a legidősebb 85 éves volt. 

A nevezők között többségében a tapasztaltabb, idősebb korosztály képviseltette magát. Bár a kertművelők átlag életkora emelkedő tendenciát mutat, egyre több fiatal család, aktív dolgozó talál örömet a kertművelésben. 

A Szervezők büszkék arra, hogy az évek során a versenyben résztvevő kertek művelői közös szakmai, közösségi programokat szerveznek. Tartják a kapcsolatot az év során is egymással, beszélgetnek a kertművelési technikákról, büszkén mutatják be egymásnak terméseiket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában