Szüreti programok

2023.09.24. 10:40

Az eső ellenére is hajnalig mulattak Tabdiban – galériával

Az esős idő miatt idén elmaradt Tabdiban a szüreti felvonulás, de a szüreti ünnepséget megtartották. Különböző programokkal terményáldással, kiállítással és finom borokkal várták az érdeklődőket.

Barta Zsolt

A Sinkovicz Kiss borász család pavilonja alatt koccintottak a borkedvelők Tabdiban

Fotó: Barta Zsolt

– Ne gyertek Tabdira, mert reggel leszakadt az ég. A szüreti felvonulás elmarad, mert egész napra esőt jósolnak a meteorológusok – ezekkel a szavakkal hívták körbe a szervezők azokat a fogatosokat, akik tiszteletüket tették volna más településről a szombaton Tabdiban megrendezett szüreti napon. A délután 14 órára hirdetett nagyszabású felvonulás így elmaradt, pedig a faluban kilométer hosszúságban szoktak sorakozni a lovaskocsik, a díszes fogatok, a felvonuló csikósok és lovasok. A mostoha időjárás ellenére maga a szüreti ünnepség szerencsére nem maradt el. 

Picard Tünde főszervező elmondta, hogy egész héten készültek a rendezvényre, várták a hideg frontot de ilyen szakadó esőre nem számítottak. Ettől függetlenül reggel 19 traktor ébresztette a közönséget, a templomban ökumenikus istentisztelet keretében terményáldást tartottak. Megnyílt az a kiállítás, amely az egykor használt konyhai eszközöket mutatta be, a tárlatról természetesen a fali terítők sem hiányozhattak. 

A falu központjában a sátorok alatt gyülekeztek a helybéliek és a meghívottak. A tér szegletében két boros cég várta az kóstolni vágyókat. A Sinkovicz Kiss Borászatnál már az idei Néró rozét is megízlelhették az érdeklődők. 

Délután 16 órakor Fábián Sándor polgármester köszöntötte az ünneplőket. Ő az ünnep hagyományőrző jellegére hívta fel a figyelmet. Megemlítette, hogy a közösségi élet nagyon erős Tabdiban a műsor során fellépő helyiek száma ugyanis 94, miközben a település lélekszáma 1100. Azaz a település mintegy kilenc százaléka táncol. Az óvónők és a szülők süteményvásárt rendeztek, a befolyt összegből a kicsiket kirándulni viszik a Kecskeméti Vadasparkba. A mulatság vasárnap hajnal 2 körül zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában