Fejlesztések

2023.08.26. 06:55

Több mint 70 millió forintból újult meg a szakmári községháza

A gyenge minősítésű épületenergetikai besorolásból az egyik legjobbra, kiemelkedőre korszerűsítették a szakmári községháza épületegyüttesét. A Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat TOP Plusz pályázata 72,4 millió forintos vissza nem térítendő támogatása nem csak az energiahatékony üzemeltetés, de az épület külső megjelenése terén is jelentős pozitív változást hozott.

Zsiga Ferenc

– A községháza épületenergetikai korszerűsítésére elkészült energetikai számításban az épület a korábbi állapotában a „gyenge” kategóriába tartozott. Ez azt jelenti, hogy ezek a épületek magas fogyasztásúak, épületszerkezeteik és épületgépészetük elavult, általában évtizedek óta nem estek át korszerűsítésen. Ezt a lemaradást pótoltuk most az előírt befejezési határidő, a 2024. augusztus vége előtt egy évvel. 

A beruházás keretében teljes külső- és födémszigetelést kapott az épület, megtörtént a külső nyílászárók cseréje, hűtő-fűtő klímákat szereltettünk fel, a tetőt is kicseréltettük a csatornával együtt. 

Így most a községháza kívül-belül korrekt körülmények között várja az ügyfeleket és a munkakörülmények is megfelelőek. A pályázati összeget mintegy 2 millió forinttal kellett kiegészíteni, hogy a fejlesztés teljes körű legyen, de ebből a pénzből még arra is futotta, amit eredetileg nem tartalmazott a tender”– mondta el András Gábor polgármester, aki hozzátette: a településképi szempontból is fontos épület a megvalósított energetikai fejlesztés hatására „közel nulla energiaigény” energetikai osztályba került. Miután a községháza állandó nyitva tartás mellett központi szerepet tölt be a település életében, a kiadások oldaláról fontos volt, hogy az energia költségek, a vásárolt villamos energia és a vásárolt földgáz költsége jelentős mértékben csökkenjenek. Megújuló energiaként ez a napelemes rendszer telepítésével valósult meg, melynek összesített névleges teljesítménye 10,260 kWp.

András Gábor polgármester a felújított községháza előtt 
Fotó: Zsiga Ferenc

András Gábor szólt arról is, hogy a közelmúltban az Üde-Kunság Vidékfejlesztési Egyesületen keresztül több mint 9,2 millió forintot nyert a község, amiből 312 négyzetméter temetői utat sikerült térkővel lerakni. Ezáltal sokkal könnyebb lett a közlekedés az idősebbek, illetve a mozgásukban korlátozottak számára a temetőbe. A beruházással a temető fejlesztése az úthálózat bővítése, az új urnafal építése, valamint a ravatalozó megújítása révén befejeződött, a község megfelelő körülményeket tud biztosítani elhunyt szerettei búcsúztatásához. 

A ravatalozó is megújult Szakmáron
Fotó: Zsiga Ferenc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában