Beruházás

2023.08.22. 16:46

Megújult a Lajosmizse és Kerekegyháza közötti út egy szakasza

Négy kilométer hosszban újult meg az 5211-es számú, Lajosmizse–Kunszentmiklós összekötő út Lajosmizse és Kerekegyháza közötti szakasza. A mintegy egymilliárd forintos beruházás a vármegyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül valósult meg. Az ünnepélyes projektátadót kedden tartották meg.

Gulyás Sándor

A képen (balról-jobbra): Basky András Lajosmizse polgármestere, dr. Sztana Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Bács-Kiskun vármegyei igazgatója, dr. Salacz László országgyűlési képviselő, Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke

Fotó: Gulyás Sándor

– Az útszakasz állapota rendkívül rossz volt, a profilja és a teherbírása sem volt megfelelő. Ebből adódóan a felújítás során meg kellett erősíteni az útalapot. A kivitelezés áprilisban indult és augusztus elején fejeződött be. Tekintettel arra, hogy a lajosmizsei–ladánybenei–kerekegyházi út kereszteződése forgalmi és baleseti gócpontnak számít, az út fölé benyúló, aktív közlekedési táblák kerültek felszerelésre – ismertette a beruházás részleteit a keddi projektátadó keretében dr. Sztana Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Bács-Kiskun vármegyei igazgatója.

A beruházás keretében mindemellett megújultak a burkolati jelek, a közlekedési táblák, az útpadka és a vízelvezető árkok is.

Az összekötő út ugyan több települést érint, de nem kizárólagosan, így a vármegyei önkormányzat vette kézbe az út felújításának ügyét. Az első, a Lajosmizsétől a ladánybenei kereszteződésig tartó rész már korábban megvalósult, ennek folytatása a most átadásra került szakasz. Az összekötő út és a kereszteződés megújulása nagy jelentőséggel bír, a közlekedés szereplőinek kényelmét, az áruforgalom biztonságát szolgálja, ami a nemzetgazadaságot segíti – emelte ki beszédében dr. Salacz László, a térség országgyűlési képviselője.

Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében az eddig elért eredményekről és a közeljövő terveiről beszélt.

– Az uniós ciklus elején döntöttünk a négy- és ötszámjegyű, vagyis alsóbbrendű utak felújításáról, ami leginkább a vármegye északi és legdélibb részét érintette. Az első tíz projekt közül a Lajosmizsétől a ladánybenei kereszteződésig tartó szakasz volt az első. A rendelkezésre álló keretből valósult meg Tass főútjainak rekonstrukciója is. A munka folytatódik, elkezdődött az útfelújítások tervezése, a kiviteli tervek elkészítése. Ezek közül az egyik az 5211-es út rekonstrukciójának folytatása Kunadacsig – mondta Rideg László. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában