Ötven év szolgálat

2023.08.26. 08:55

Görbe László plébános és Holczer József atya aranymiséjét tartották Kecskeméten – galériával

Pénteken ünnepelték Görbe László plébános és Holczer József atya pappá szentelésének 50. évfordulóját. A két szerzetes közös aranymiséjét a piarista rend alapítójának, Kalazanci Szent József pártfogásának az ünnepén tartották meg a Kecskeméti Piarista Plébániatemplomban pénteken.

Lizik-Varga Katalin

Pénteken ünnepelték Görbe László plébános és Holczer József atya pappá szentelésének 50. évfordulóját

Fotó: Lizik-Varga Katalin

A szerzetesek a szentmisét elhunyt tanáraikért ajánlották fel, hálát adtak azokért, akik előmozdították hivatásukat, a szüleikért és természetesen a piarista családjukért. 

Görbe László plébános a szentmisén elmondta, hogy Kalazanci Szent József annak idején ingyen tanította a nagyrészt nehéz sorsú, szegény családokból származó fiatalokat írni, olvasni és számolni, s ezen keresztül a keresztény életre nevelte őket. 

A piarista rend tanárai, szerzetesei arra törekszenek ma is, hogy hazát, közösséget szerető fiatalokat neveljenek – hangsúlyozta. 

Görbe László beszélt a papi és a szerzetesi hivatásról, valamint visszaemlékezett arra az időszakra is, amikor Holczer József atyával szerzetesnek jelentkezett.  

Mint mondta, 1965-ben heten jelentkeztek piarista szerzetesnek, ebből öten kecskemétiek voltak. A tanulmányaik befejezése után – pontosan ötven éve – ebben a templomban, 1973 augusztus 5-én három embert szenteltek pappá. Köztük volt Görbe László plébános, és Holczer József atya is. 

A plébános, aki ezentúl káplánként folytatja tovább hivatását hangsúlyozta, hogy mindketten úgy érzik, hogy a Jóisten a tanárokra és a szerzetesekre fontos feladatot bízott – mégpedig a fiatalok nevelését. 

Az ünnepi misét követően a városvezetés nevében Engert Jakabné, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntötte a jubiláns piarista atyákat.  

– Köszönetünket fejezzük ki Kecskemét város gyermekei, ifjúsága, családjai gondozása terén végzett tevékenységükért – mondta. Kiemelte, hogy a piaristák és a városvezetés együttműködése példás volt az elmúlt években, ezért hangsúlyozta, hogy köszönet illeti a rendet és az atyákat is egyaránt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában