Program

2023.08.28. 11:44

Először szervez pacalpörköltfőző versenyt a bajai egyesület

A Mi Városunk Egyesület szeptember 2-án rendezi meg első pacalpörköltfőző versenyét az Újvárosi Általános Iskola udvarán. Szádeczky Attila az egyesület vezetője szerint a bajai halászlé a kedvenc, de a pacalpörköltet is sokan imádják.

Márton Anna

Fotó: Beküldött fotó / illusztráció

A szarvasmarha kérődzéshez használt előgyomrából készülő ételalapanyagból, a pacalból készült ételek kortól, nemtől függetlenül finoman szólva is megosztják a magyar embereket. 

− Ha össze szeretnénk hívni a szűkebb vagy tágabb baráti kört egy jó pacalpörköltre, majdnem biztosak lehetünk benne, hogy a meghívottaknak csak a fele fogadná el invitálásunkat. Ebből a vélt megállapításból született az ötlet, hogy hívjuk össze azokat a bajaiakat, akik nemcsak szeretik e sokunk számára oly kedves ételt, hanem mesterei is az elkészítésének −fogalmazott a szervező. 

Az I. Bajai Pacalpörköltfőző versenyen nem lesznek különböző kategóriák, mivel a pacalpörköltet sokféleképpen lehet megfőzni. A többség csak pacalt rak az edénybe, sokan sertéslábbal készítek, akadnak olyanok is, akik csülökkel, velővel, sőt gombával készítik. 

Magyarország egyes területein rántást készítenek hozzá, de vannak olyan helyek is ahol tejfölös habarással készítik.

Várják tehát pacalimádó csapatokat, hogy mérjék össze egymással tudásukat, praktikájukat.

Az elkészült ételeket rangos szakmai zsűri bírálja majd el: Virág Tibor, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Gasztronómiai Érdemérem kitüntetettje, Farkas Attila, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség minősített zsűritagja és Mészáros Attila, a Szabadtűz Lovagrend zsűritagja. A versenykiírás szerint a meghirdetett versenyben csak pacallal lehet nevezni, amit a versenyző saját maga biztosít. A pacalfőzés gázpalackkal történik, erről a szervezők gondoskodnak. A rendezők biztosítják a kijelölt főzőhelyeket, munkaasztalt, ivóvíz vételi lehetőséget, minden versenyzőnek nyolc főre étkezési helyet, ahol vendégeiket fogadhatják. A pacalfőző verseny végén zenés műsorral szórakoztatják a résztvevőket és a látogatókat. A helyszínen kóstolójegyek vásárlására is lesz lehetőség, amit a szervezőknél lehet beváltani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában