Előterjesztés

2023.08.31. 19:23

Döntött a testület: egyelőre nem lesz újabb aljegyző Baján

A bajai képviselő-testület csütörtökön tárgyalt arról az előterjesztésről, aminek értelmében plusz egy aljegyzője legyen Bajának. A javaslatot Nyirati Klára polgármester terjesztette a testület elé tekintettel arra, hogy Baja megyei jogú város, és a jogszabály lehetőséget biztosít több aljegyző alkalmazására.

Márton Anna

A testület megszavazta a módosító indítványt, miszerint nem kerül kialakításra még egy aljegyzői poszt, viszont Nyirati Klára polgármester megvétózta a testület döntését

Fotó: Márton Anna

A polgármester a testületi ülésen hosszan magyarázta miért szeretné, ha megszavaznák javaslatát, egyebek mellett kiemelte, hogy több iroda működését fogná össze az új aljegyző.

Kámánné Dr. Bari Bernadett, a helyi Fidesz-KDNP frakcióvezetője hozzászólásában részletezte a frakció álláspontját, miszerint nem támogatják az új hivatali poszt létrehozását. Véleményük szerint nincsenek a megyei jogú várossá válással még olyan horderejű többlet feladatok, amelyek indokolnák az új státuszt.

− Éppen a közelmúltban került megszüntetésre a három alpolgármesteri státuszból egy, most gyakorlatilag megint egy újabb vezető pozíció kerülne kialakításra − fogalmazott Kámánné Dr. Bari Bernadett. Felsorolt több példát arra vonatkozólag, hogy a megyei jogú városokban, mint Kecskemét, Szekszárd, Békéscsaba, Hódmezővásárhely, Kaposvár és Pécs elegendő egy aljegyző. 

Fotó: Márton Anna

− A polgármester véleményünk szerint nem éppen fair módon sarkította a kérdést, mert a hivatali ügyintézők megemelkedett terheire próbált hivatkozni, de rávilágítottunk arra, hogy ezeket a terheket sok esetben éppen a városvezetés generálja. A legutóbbi esetben amiatt volt például törvényességi eljárás, mert a polgármester nem tartotta be az önkormányzati törvényben foglaltakat, ráadásul az eljárás alatt Dr. Lamperth Mónika és Búcsú Lajos megbízási szerződését is módosította − mondta Kámánné Dr. Bari Bernadett.

A testület megszavazta a módosító indítványt, miszerint nem kerül kialakításra még egy aljegyzői poszt, viszont Nyirati Klára polgármester megvétózta a testület döntését. Az elmúlt időszakban ez már a második alkalom, amikor egy képviselői többséggel hozott döntést megvétóz a polgármester. 

− A vétót arra találták ki, hogy amennyiben olyan döntés születik, amely önkormányzati érdeket sért, a polgármester élhessen ezen jogával, és újraszavazást kérhet. Ebben az esetben erről véleményünk szerint nincs szó − hangsúlyozta Kámánné Dr. Bari Bernadett.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában