Szakma

2023.08.13. 19:14

A nők álmát váltja valóra a kunszentmiklósi esküvőiruha-készítő

Egy álomszép esküvői ruhát viselni minden nő számára felemelő érzés. Egy jól kiválasztott darabnak nem csupán az adott esemény elvárásainak kell megfelelnie, az öltözéknek tükröznie kell viselője személyiségét, kiemelnie lelki alkatát, karakterét is. Ennek okán elkészítésük nem hétköznapi feladat – vallja Flóringné Kancsár Mónika kunszentmiklósi menyasszonyiruha-készítő, aki már több mint két évtizede gyakorolja a szakmát.

Gulyás Sándor

A menyasszonyi ruhák megalkotása külön tudomány amihez fantázia, türelem és kitartás kell – tartja Flóringné Kancsár Mónika

Forrás: Beküldött fotó

Flóringné Kancsár Mónika már egészen kicsi korától kezdve vonzódott a menyasszonyi ruhákhoz. Gyűjtötte és albumokba ragasztotta e neki tetsző darabokat ábrázoló fotókat. 

– Tizenöt évesen érett meg bennem az elhatározás, hogy valóra váltom gyermekkori álmomat. Otthagytam a gimnáziumot és a ruhaipari szakközépiskolában folytattam tanulmányaimat. Olyan szakoktatóktól tanulhattam itt, akik tanulmányaim során mindvégig támogatták az előremenetelemet. Az első menyasszonyi ruhát egy évre rá, népi táncos párom szalagavatójára készítettem magamnak. A szakmai siker sem váratott sokáig magára. Iskolás éveim alatt az Arany Varrótű nevű pályázaton kiváló eredményt értem el – idézte fel pályájának kezdetét Flóringné Kancsár Mónika.

A fiatal lány rövidesen megalapította vállalkozását, ahová nem csak hazánkból, hanem külföldről is számos megrendelés érkezik. A tetszetős darabokat nem csak a régióban keresik, hanem jó néhány külföldre is kijutott.

Forrás: Beküldött fotó

– Az esküvői ruha készítését sehol sem tanítják, a szakiskolában az alapokat, szabást, varrást, szerkesztést, modellezést, összeállítást sajátítják el a diákok. A menyasszonyi ruhák megalkotása külön tudomány, amihez fantázia, türelem és kitartás kell. A ruháknak lelkük van, az egyéni tervekkel, egyedei ruhát, mondhatni stílust teremtünk. Az elkészült daraboknak nem csak a szakmai kritériumoknak, az adott esemény elvárásainak kell megfelelnie, az öltözéknek tükröznie kell viselője személyiségét, kiemelni lelki alkatát, karakterét is. A munka alapja a kölcsönös bizalom. A ruhát addig kell alakítani, amíg a jövendőbeli ara elégedett nem lesz. A legfontosabb szempont viszont az, hogy viselője jól érezze magát benne és magabiztosan álljon az oltár elé – fogalmazott a menyasszonyiruha-készítő.

A személyre szabott, azaz egyedi esküvői ruha a menyasszony igényeinek, stílusának, alkatának, méreteinek megfelelően készül. – Lényegében három fő stílus irányzatot különböztetünk meg. Az örök darab a hercegnős ruha idén is trendinek számít, jelenleg a legnépszerűbb a teljes alakot kiemelő „sellős” fazon, és az egyszerű, letisztult vonalvezetésű, leginkább csipkével díszítettek, melyek gyönyörűen mutatnak. Mindennek tökéletesen passzolnia kell, hogy jó legyen az eredmény, ami bizony nem kis feladat. Egy-egy ruha megalkotása, a próbákkal együtt akár egy hónapot is igénybe vehet – emelte ki Flóringné Kancsár Mónika. 

Az esküvőiruha-készítő hiányszakmának számít 

Flóringné Kancsár Mónika tudását nem rejti véka alá, évek óta oktatóként tevékenykedni. Az esküvőiruha-készítés komoly szakmai tudást és kitartást igénylő feladat. Talán ennek tudható be, hogy manapság a hiányszakmának egyike – tette hozzá az esküvőiruha-készítő. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában