Nagybaracska

2023.08.14. 16:24

A fiatalok is kitűnő halat főztek a Sobri Kupán – galériával

Hagyományosan a Ferenc-csatorna partján tartották idén is a nagybaracskai 35. Sobri Kupa Halfőző Versenyt augusztus 12-én. Mint arról korábban beszámoltunk, a versenyre 35 versenyző adta le nevezését.

Márton Anna

Forschner Rudolf, a zsűri elnöke

Fotó: Kapott fotó

Nyolcadik alkalommal érkezett Forschner Rudolf, a zsűri elnöke Budapestről a Sobri Kupa Halfőző Versenyre, ő képviselte a gasztronómiai szervezetekhez való tartozást, jelenleg a Gasztronómiai Szövetség zsűritestületének tagjaként vett részt. A zsűritársak őt kérték fel az elnöki teendőkre.

A zsűri munkája alatt figyelembe vette a feladott halászléminták illatát, színét, ízét, a lé konzisztenciáját és a halak minőségét.

– Ez alapján minden kategória kapott egy értékpontot, összesen 100 pontot adhat ki a zsűri – mondta Forschner Rudolf, a Kárpát-medencei Halászléfőző Magyar Bajnokság értelmi szerzője, gasztrológus a Sobri Kupán.

Arra a kérdésre, hogy miben más a nagybaracskai halfőző verseny egy országos megmérettetéstől, hangsúlyozta, hogy teljesen relatív az, hogy meghatároznak különböző rendezésű gasztronómiai versenyeket vagy halfőző versenyeket.

– Az országos annyit jelent, hogy valamilyen régió, város felvállal egy olyan rendezvényt, amire meghirdeti az országos jelleget. Ott kezdődik, hogy mi az országos. Jobb esetben az ország legtöbb részéről jelentkeznek versenyzők, de a kérdés az, hogy hány csapat jelentkezik, mert ha csak öt helyről jönnek versenyzők, az elég merész, ha rásütjük, hogy országos. A Sobri Kupán hosszú évek során kialakult egy trend, egy stílus, ami nem másról szól, mint az al-dunai halászléfőző hagyományok ápolásáról, továbbadásáról. Ez nem országos. A helyi szervezők jól hirdetik meg, mert tudják azt, hogy ezen a versenyen a történelmi Magyarország egyik legértékesebb régiójának a halfőzői jönnek össze, de nem országos, mert ebben az esetben csak egy al-dunai régiót veszünk figyelembe. Nagyon szimpatizálok ezzel a rendezvénnyel – tette hozzá Forscner Rudolf.

A jó halászlét a következőképpen definiálta:

A sikeres halászlé illata kellemes, színe pirosból narancssárgába gyönyörű átmenet. Levének teste van, mely bársonyosan egységes. A hozzá fölhasznált nyersanyagok tökéletes aránya és minősége alkotja a kulináris élményt, fenséges ízt. A föltálalandó halak frissek, ízletesek és nemesek. Mindezekre a koronát a frissen befőzött belsőségek teszik fel.

Pintér Ferenc az első Sobri Kupa halfőző verseny alapítótagja volt, a jelenlegi megmérettetésen zsűritagként vett részt. Megtudtuk, hogy az első kupa kilenc versenyzővel indult, de a 35 éve tartó programsorozatban volt olyan alkalom is, amikor 98  nevező volt.  

– Sok versenyző a régiek közül is itt van, de nagyon örülök a fiataloknak, hisz ez a lényeg, hogy a fiatalság itt legyen és képviseljék  a baracskai hagyományt, ami itt kialakult. A zsűri a hallé íze, színe, állaga és a hal állapota alapján dönt, mi egyértelműen pártatlanok vagyunk. Nem győztem eleget hangsúlyozni a fiataloknak, hogy nem kell félni a halászlé forralásától. A halászlét forraljuk, a húslevest főzzük. Forraljuk a halászlét, hogy a paprika, a hagyma forrjon össze és képezzen egy olyan állagot, ami kellemes, selymes, szinte inni is lehet, ez a dunai halászlé, a pontyhalászlé – hangsúlyozta hírportálunknak Pintér Ferenc. Hozzátette, hogy Baja és térségében szerencsére sokan, sokszor főznek halat, ennek köszönhetően az egy főre eső halfogyasztás  a térségben 27 kilogramm, míg az országos átlag csupán három vagy négy kilogramm.

A 35. Sobri Kupa Halfőző Verseny eredményei:

A Legjobb nagybaracskai versenyző különdíját, a nagybaracskai Halászcsárda felajánlását Bögi István Ábel kapta.

Dunai halászlé:

I. helyezett: ifj. Csernik Attila, Bácsbokod

II. helyezett: Hunyák Ferenc, Hercegszántó

III. helyezett: Facskó Ádám, Dávod

Vegyes halászlé:

I. helyezett: Ikotity József, a Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesülete képviseletében, harmadszorra nyerte meg, így őt illeti meg az Örökös Bajnoki cím

II. helyezett: Gorjanácz István, Hercegszántó

III. helyezett: Polgárőrség Nagybaracska

Látványkategóriában:

I. helyezett: Gorjanácz család

II. helyezett: Pontyvadászok

III. helyezett: Csodás négyes

Egyéb halétel:

I. helyezett: Bíró Antal

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában