Vendéglátás

2023.07.10. 13:44

Három hét csúszással indult a nyári szezon Szeliden

Július mögöttünk lévő második hétvégéje iskolapéldája annak, milyen, amikor a nehézkesen, döcögve induló nyári szezon a berobbanó kánikulának köszönhetően egyszer csak megfordítja a trendet; egyik napról a másikra hűsölni, fürödni vágyók százai lepik el az előtte gyéren látogatott Szelidi tavi strandokat és az üdülőfalut. A vendéglátósok a július 6-án tett szelidi körutunk alkalmával még erősen hiányolták a közvélekedés szerint az iskola végével induló nyári szezon vendégeit. Ha ezt vesszük kiinduló pontnak, akkor az idei nyári idény három hét csúszásban és az ezzel járó bevételkiesésben van. A vállalkozók hosszú őszben és az élelmiszer árak legalább stagnálásában bíznak.

Zsiga Ferenc

Sok családot vonz a Szelidi-tó

Fotó: Zsiga Ferenc

A Szelidi-tónál tett látogatásunk alkalmával Váradi Gyula, a Szittyó tér emblematikus vállalkozója, aki a kisboltok üzemeltetése mellett szálláshely-kiadással is foglalkozik elmondta: vállalkozóként mezőgazdasággal is foglalkozik.  – Ez utóbbinál már értek csalódások. Annak ellenére, hogy tavasszal beharangozták, idén a búza, kukorica, napraforgó, minden egyéb termény esetében nagyon jó termés és ár várható, most ezzel szemben eddig a repcéből, árpából, búzából elég gyenge termést takarítottunk be. Ezt tudnám ráhúzni a nyári szezon eddigi vendéglátására és a szálláshely-kiadásra is. Szerintem a párhuzam azért is megállja a helyét, mert azt tapasztaljuk, hogy az emberek nem igazán jönnek. Természetesen nem Szeliddel van a baj, ahová kivilágított, kitűnő minőségű kerékpárút vezet. Az autózás is gondtalan, a körforgalomtól végig kitűnő úton gurulhatunk. Aki nem feltétlenül a Szittyó tér nyüzsgésére vágyik, az a tó szemben lévő partján fekvő Bodzás és Húsfoka üdülőterületre is kitűnő, szintén megújult aszfaltúton juthat. Áldás a tó a horgászoknak is, akiknek az idei szezonban igencsak nincs okuk panaszra, partról, stégről vagy csónakból egyaránt eredményesek. A vízminőség is kifogástalan; hogy egy kicsit barnább a víz színe, az a szakemberek szerint az esőzések miatti magasabb jódtartalom miatt van – sorolta a vállalkozó. 

– Szelid, nyugodtan mondhatom, az új vízparti játszóterek, vízi csúszdák, a kulturált környezet miatt vált a kisgyermekeket nevelő családok kedvelt üdülő - és kirándulóhelyévé. 

Itt ingyenes a parkolás, még mindig alacsonyak a strandbelépő árak és már egész évben nyitva tartó négycsillagos szálláshely is van, mi több, az önkormányzati beruházásban megvalósult Sportcentrum, a Bowling Center szintén szezontól függetlenül működik. Tehát Szeliden a hagyományos mellett a minőségi vendéglátás is nagyot ugrott előre, nem beszélve a közterületek példás karbantartásáról, rendezettségéről és tisztaságáról”– összegezte a nyár eddig eltelt részét a Váradi Csaba.

Váradi Gyula, a Szittyó tér emblematikus vállalkozója
Fotó: Zsiga Ferenc

– Akkor mégis mi lehet a baj, hogy a vendégek – leszámítva azokat a vendégköröket, akik évtizedek óta kitartanak, és a látogatók úgy 60-70 százalékát teszik ki – egyelőre elmaradnak? Ezt a kérdést egyre többen tesszük fel magunknak, amire a választ is megpróbáljuk megadni. Szerintünk az okokat nem magunkban, hanem máshol kell keresni – vélekedett a vállalkozó.

– A rendkívül hektikus, esőkkel, viharokkal telt június és július eleje, a kiszámíthatatlan időjárás és persze a jelenlegi árak mellett 

– bármennyire is próbáljuk alacsonyan tartani azokat –, sokan meggondolják, hogy elinduljanak-e otthonról mondjuk két-három gyerekkel, nagymamával, nagypapával. Nálam nagyon sok üzletkötő, áruszállító megfordul, és azt mondják: országosan is hasonló a helyzet. Most ment el a sándorfalvai jégkrémes, aki országosan 4-5 ezer üzletbe szállít. Nála a tavalyi év hasonló időszakához képest 70 százalékos az értékesítés. Körülbelül ezt látom én is itt nálunk. Tehát a probléma összetett, de úgy gondolom, hogy egy hosszú ősz még javíthat a helyzeten, kicsit a nagyobb bevételek irányába tolhatja el a szezont, aminek azért még a közepén sem járunk – mondta Váradi Gyula.

A magunk mögött hagyott hétvégén azonban berobbant az igazi strandidő, a kánikula, ezért hétfőn újra megkérdeztük Váradi Gyulát: most mit tapasztaltak?  – Ha ilyen marad az idő, javíthatunk a lemaradáson, most pénteken, szombaton szinte rekordokat döntögetett a látogatók száma, és a szálláshely-foglalások is egykettőre megszaporodtak – mondta a hangjában érezhető elégedettséggel a vállalkozó.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában