Szentmise

2023.07.23. 10:13

Érseki mise keretében helyezték el Szent II. János Pál pápa vérereklyéjét a lakiteleki Jézus Szíve Templomban – galériával

Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek ünnepi szentmisét mutatott be Szent II. János Pál pápa vérereklyéje elhelyezésének alkalmából a lakiteleki Jézus Szíve templomban szombaton. Az ereklye Stanisław Dziwisz lengyel bíboros, a néhai pápa személyi titkárának adománya.

Tapodi Kálmán

Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek ünnepi szentmisét mutatott be Szent II. János Pál pápa vérereklyéje elhelyezésének alkalmából a lakiteleki Jézus Szíve templomban szombaton.

Fotó: Ujvári Sándor

Bábel Balázs szentbeszédében emlékeztetett arra, hogy július 22-én három dologra is lehet emlékezni. Az első a nap szentje Mária Magdolna, akinek Jézus sok bűnt bocsátott meg. Az érsek a nándorfehérvári diadal emléknapja alkalmából felidézte, hogy akkoriban, 1456-ban Nándorfehérvár a Kalocsa-Bács érsekséghez tartozott. A magyar történelem egyik legjelentősebb győzelme 70 évre visszavetette az oszmán birodalom terjeszkedését Európában. 

Szent II. János Pál pápa vérereklyéje kapcsán kifejtette: „valójában nem a vért tiszteljük, hanem őt”. – Minden ereklye azokra szentekre emlékeztet bennünket, akik előttünk jártak, s a maguk korában Krisztust képviselték – hangsúlyozta Bábel Balázs, aki több találkozását is felidézte Szent II. János Pál pápával. – Ő volt az a pápa, aki úgy tudott tekinteni a jövőbe, hogy minden nehézség közepette sem veszítette el a keresztény reményt – fogalmazott az érsek az ereklyetartó megáldása előtt.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője június végén Krakkóban felkereste Stanisław Dziwisz bíborost, Szent II. János Pál pápa személyi titkárát, aki szeretettel fogadta a küldöttséget: Bagi Ferenc lakiteleki plébánost, Dr. Bozóky Imrét, Izsák polgármesterét és Dr. Gerencsér Tibor krakkói főkonzult. A beszélgetés végén, Szent II. János Pál pápa vérereklyéjét hozhatták haza, amelyet most helyzetek el a lakiteleki katolikus templomban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában