Kikapcsolódás

2023.07.27. 18:02

A népi értékeket ismerik meg a fiatalok az orgoványi táborban – galériával

Népi Kézműves és Játszótábor tart a héten az orgoványi művelődési ház a helyi fiatalok részére.

Horváth Péter

A tábort már harmadik éve rendezik meg, és közkedvelt az orgoványi fiatalok körében

Fotó: Horváth Péter

Tóthné Szakolczai Tünde intézményvezető elmondta, hogy a tábort már harmadik éve rendezik meg, és közkedvelt az orgoványi fiatalok körében. Mint minden évben, most is 20 gyermeknek biztosítanak lehetőséget a tábor a kikapcsolódásra, ahol a nagycsoportos óvodástól a 13 évesig több korcsoport is részt vesz. Az intézményvezető szerint az öt nap célja, hogy a gyerekek maguk mögött hagyják a számítógép és az okostelefon képernyőjét és tanuljanak meg a való világban együttműködni társaikkal, és barátságot kialakítani. Emellett a néphagyományok és a népi művészet megismertetése is kiemelt hangsúlyt kap: ezért minden napra kézműves foglalkozást tartogatnak a szervezők, ahol felhasználják a makramé, gyertyaöntés és a csuhékészítő szakkörön tanultakat is az ifjak. Emellett szőnek, festenek és varrnak is.  A foglalkozások a népi értékek megismerése mellett a résztvevők kreativitását és kézügyességét is fejlesztik. 

Hétfőn üvegpoharat festettek a táborlakók, amikor mindenki elkészítette saját poharát, majd  pólót festettek. Kedden Lendvai Edit Ditke, a Lakiteleki Művelődési Ház vezetője a gyógynövények erejéről, elkészítéséről tartott érdekfeszítő előadást, majd közösen gyógynövénygyűjtő körútra indultak a környező rétekre, amiből mindenki elkészítette a saját gyógynövényes krémjét. Szerdán az orgoványi Off Road Club pályáján töltötték a napot, ahol virslit főztek, pillecukrot sütöttek és persze terepjáróztak.

Csütörtökön tojást festettek, amibe aztán gyertyát öntöttek, délután pedig a Katona József Könyvtár Mesenaptár kiállítását tekintették meg érkezett. Pénteken egy szikes részen tanyára látogatnak, ahol a tulajdonosok bemutatják  a gazdaságukat és beszélnek a szikes talaj hasznosításáról. Tóthné Szakolczai Tünde elmondta, hogy minden délután valamilyen színes, szórakoztató csapatjátékot játszanak a fiatalok. A megvalósítást az Orgoványi kulturális Egyesület támogatta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában