Kovács Máté

2023.07.03. 06:50

A kecskeméti tehetség nagyapja emlékét ápolva hódol a koronglövészetnek

Kovács Máté az íjászat után országos szinten is remekel a koronglövészetben. A 16 éves tehetség nagyapja emlékét is ápolva hódol az általa választott új sportágnak. Hatalmas motivációt ad számára a koronglövészet, úgy érzi, ebben a sportágban igazán kiteljesedhet.

Sebestyén Hajnalka

Kovács Máté országosan is kiemelkedő eredményeket ér el

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Az elmúlt években számos alkalommal adtunk hírt Kovács Máté íjászat sikereiről. A kecskeméti diák a kiskunfélegyházi Turul Koppány Íjász egyesület tagjaként fiatal tehetségként sok mindent elért, országos bajnoki címig menetelt. Két éve azonban úgy érezte, szeretné magát egy új sportágban megméretni, és átlépett a koronglövészet világába. Döntése jónak bizonyult, ebben a sportágban is sorra éri el a sikereket, ráadásul folyamatos motivációt és inspirációt kap a folytatásra.

– A lövészet mindig is érdekelt. Nagyapám vadász volt, és mindig is vonzott a vadászat

– elevenítette fel a kezdeteket a 16 éves tehetség, aki jelenleg a Kecskeméti Református Gimnázium diákja. – 2021-ben éreztem úgy, ideje továbblépni, és váltani. Az íjászatot nagyon szerettem, rengeteget tanultam általa, különösen a koncentráció terén. Mindent elértem, amit a korosztályomban tudtam, szerettem volna újabb kihívásoknak megfelelni. A koronglövészetet egy ideje már figyelemmel kísértem, és kezdett érdekelni a sportág. Míg az íjászatban álló célra kell lőni, a koronglövészetben mozgó anyaggalambra. Kérésemre édesanyámék elvittek Bugacra a lőtérre, ahol kipróbálhattam magam. Az edző látott bennem tehetséget, és biztatott. Ahhoz azonban, hogy gördülékenyen menjenek az edzések, szükség volt arra, hogy édesanyám megszerezze a fegyvertartási engedélyt. Nem volt számára idegen a dolog, hiszen az édesapja vadász volt, ő maga is gyakran elkísérte egy-egy útjára – tette hozzá Máté.

A kezdeti lelkesedés nem hagyott alább, a fiatal tehetség egyre jobban belejött, és folyamatosan képezte magát. Ma már a csongrád vármegyei Felgyői Jerring SE sportolója. A klub modern, európai szinten is kiemelkedő,  minden igényt kielégítő lőpályával rendelkezik, ahol Máté heti 1-2 alkalommal edz.

– Ez a sportág nem olcsó, a lőfegyveremet ajándékba kaptam a családtól. 

Egy jó minőségű fegyvert, amellyel eséllyel versenyzek. Egy éve vagyok a Jerring SE versenyzője, és már jönnek az eredmények országos és nemzetközi szinten is – mondta büszkén Máté. Jelenleg junior korosztályban versenyzem, az idei  Magyar Nagydíjon 3. helyezést értem el, a napokban a Jerring Cup 2 Sporting versenyen pedig 105/120 találattal 1. helyezést szereztem – jegyezte meg Máté.

A koronglövészet egy nagyon összetett sportág.

– Folyamatosan edzek, de sosem lehet tudni, a versenyen milyen körülmények várnak rám vagy épp akkor milyen  a szellemi mentális állapotom, kialudtam e magam vagy egy kicsit fáradtabb vagyok. Az időjárás is fontos tényező, akárcsak a korong kilövésének sebessége, magassága. De pontosan ezért imádom, mert kihívásként tekintek a nehézségekre  – árulta el Máté.

Máténak sikerült bejutnia a tehetségek táborába, ahol a nyár folyamán világbajnok lőoktatóktól tanulhat. A  tanulás nagyon fontos a számára, hiszen utána következik július közepén a világbajnokság, melyet az idén itt Magyarországon rendeznek.

– A koronglövészet nagyon fontos most az életemben, hosszú távon gondolkodom ebben a sportágban. Rengeteg pluszt ad az életemhez. Önkontrollt, fegyelmet, összeszedettséget tanulok általa, amellett, hogy élvezem minden percét – mondta végül a fiatal tehetség, aki a mindennapokban a sport mellett kiválóan teljesít az iskolapadban is. 

 

 

 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában