Közgyűlés

2023.06.22. 17:04

Szigorúbb kötelezettségeket ró a kecskeméti ingatlantulajdonosokra az új köztisztasági rendelet – galériával

Új köztisztasági rendeletet fogadott el a közgyűlés csütörtöki ülésén. Azért volt szükség az új önkormányzati rendelet megalkotására, mert július 1-től az állam látja el a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás megszervezését. Ezért az önkormányzatnak nincs lehetősége a hulladékgazdálkodással kapcsolatos jogszabályalkotásra, csupán a köztisztasági kérdéseket jogosult szabályozni, így hatályon kívül helyezik a hulladékszállítási közszolgáltatásról szóló 2014-es önkormányzati rendeletet.

Horváth Péter

Szemereyné Pataki Klaudia előterjesztését egyhangúlag megszavazta a közgyűlés.

Fotó: Bús Csaba / archív-felvétel

Az új önkormányzati rendelet többek között arról rendelkezik, hogy az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az ingatlan előtti járda, gyalogút vagy kerékpárút hó- és síkosság-mentesítéséről, valamint tisztántartásáról az ingatlantól számított három méteres szélességben. A szórakozóhelyek, vendéglátóegységek és boltok előtt az üzemeltető köteles köztéri hulladékgyűjtő edényt és csikktartót elhelyezni és azt saját költségén, rendszeresen ürítenie kell. Ha ezeket a kötelezettségeket az érintett nem teljesíti, a jegyző közigazgatási bírságot, a közterület-felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki. Az új rendelet azt is előírja, hogy az anyagszállító köteles úgy végezni a tevékenységét, hogy ne szennyeződjön a közterület. Ha ez mégis megtörténik, a szállítónak kötelessége eltávolítani a szennyeződést.

Azt is tartalmazza a köztisztasági rendelet, hogy az építési munka során keletkezett, közterületen tárolt építési törmeléket és egyéb hulladékot a munka befejezését követő 48 órán belül el kell szállítani.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a közgyűlésen kiemelte, hogy az új köztisztasági rendeletben meghagyták a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj átvállalásának lehetőségét. Az önkormányzat az 50 liter vegyes hulladékra meghatározott hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat 100 százalékban átvállalja attól az ingatlanhasználótól, aki az ingatlant vagy önálló lakást egyedül vagy házastársával egy háztartásban használja és életkora, vagy kettőjük átlagéletkora a 70. évet meghaladja, és 90 százalékban az egyedül élő vagy gyermekét egyedül nevelő személyektől. Mindegyik esetben fontos szempont, hogy az egy főre jutó jövedelem a mindenkori szociális vetítési alap 250 százalékát nem haladja meg.

A polgármester emlékeztetett, hogy az új hulladékgazdálkodásról szóló törvényt még nem hirdették ki, ezért egyelőre az átvállalásról szóló szakaszok nélkül fogadják el a helyi rendeletetet. Amint kihirdetik a törvényt, ezeket a szakaszokat beemelik az önkormányzati rendeletbe.

A rendeletet a közgyűlés egyhangúlag elfogadta. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában