Vajas-part

2023.06.25. 16:22

Szent Iván-éji csónakos, fáklyás felvonulással ünnepelt Dusnok – videóval

Dusnokon 1894. június 24-én hatalmas jégverés pusztított. Akkor a dusnokiak megfogadták, hogy ezen a napon nem mennek ki a határba dolgozni, hanem szentmisét tartanak és Iván napján őseikre emlékeznek. A hagyományt, az ősök tiszteletét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a 129 éve tett fogadalom jegyében, szombaton, Iván napján az önkormányzat művelődési intézménye idén is megszervezte a Szent Iván-éji csónakos, fáklyás, zenés felvonulást a Vajason.

Zsiga Ferenc

A Vajas-parti zenés-táncos mulatság vasárnap hajnalig tartott

Fotó: Zsiga Ferenc

Az alkalomra összeállt látványos vízi flottát legalább 50 csónak és egyéb vízi jármű alkotta. A polgármestert szállító vezérhajó a többi úszóalkalmatossággal a Vasvári utca végétől indult, majd a nézőközönséggel megtelt sétány mellett, a Vajas-híd alatt elhaladva a Mediterrán Pubnál lévő stégnél kötött ki. 

Na’, azért ki ne hagyjuk: a Vajas Vizi Központ partján összesereglett publikum láttán több hajó megállt, hogy egy-két jó szó mellett az ott ünneplő társasággal koccintson. Ez az igyekezet nem volt hiábavaló, mintha a sör, bor, pálinka újabb lendületet adott volna az evezősöknek, és az itóka persze a nótázás, kurjongatás hangerejére is kihatott. 

A mintegy 1,5 kilométer hosszú, 30 perces vízitúra alatt a külön ladikot elfoglaló zenészek hol horvát, hol magyar népszerű, közismert nótákat játszottak, mintegy emlékeztetve a dalra fakadókat és a nézőközönséget arra, hogy a horvát nemzetiségi hagyományok és a horvát nyelv élő valóság a faluban. 

Az immár hagyományos rendkívüli látványosság a környező településekről is számos vendéget vonzott Dusnokra, a vízi parádén távolabbi evezősport egyesületek is képviselték magukat. 

Ahogy 129 évvel ezelőtt sajnos nem, ezúttal viszont a jégverés, de még a rossz idő is elkerülte Dusnokot; a felhőtlen, tömegeket vonzó esemény igazából a csónakok kikötése után szélesedett igazi népünnepéllyé, amelyre a koronát a legnagyobb máglya meggyújtása tette fel. A Szent Iván–éji zenés-táncos mulatság vasárnap hajnalig tartott.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában