Nagyrendezvény

2023.06.25. 17:56

Százakat vonzott a III. Hartai Halászléfőző Verseny – galériával, videóval

Az újratelepítésének 300. évfordulóját ünneplő Harta újabb százakat vonzó nagyrendezvénnyel rukkolt elő szombaton. A III. Hartai Halászléfőző Versenyre a környező településeken túl még Paksról és Madocsáról is érkeztek főzőcsapatok, hogy a Duna menti halászléfőzés fortélyait kamatoztatva induljanak a népes és erős mezőnyben. Ennek ellenére nem a versengésé volt a főszerep, sokkal inkább a barátsághoz, az egy településhez tartozás semmihez nem fogható élményéhez volt köthető a végig jó és családias hangulatú rendezvény .

Zsiga Ferenc

Nem a versengésé volt a főszerep, sokkal inkább a barátsághoz, az egy településhez tartozás semmihez nem fogható élményéhez volt köthető a végig jó és családias hangulatú rendezvény .

Fotó: Zsiga Ferenc

A több száz négyzetmétert lefedő nagysátrat a szabadszállási önkormányzat adta kölcsön, a fedett színpad felállításához, a hangosításhoz az önkormányzat nyújtott segítséget a főszervezőknek, a hartai Duna-parton található két vendéglátóhelynek. 

A főzőhelyek kialakítása után a 34 csapat és segítőik 15 órakor gyújtottak a bográcsok alá, a legtöbben fával tüzeltek. A zömmel pontyból, kisebb számban vegyes halból készült autentikus Duna-menti halászlé mellett a halászlé szegedi változatának is volt létjogosultsága, ami abban is megmutatkozott, hogy az utóbbi elkészítéséhez több időre volt szükség. 

Ennek ellenére a Mari János mesterszakács elnök, Hargitai György nemzetközi gasztronómiai újságíró és séf, Kaiber Tamás, a Gundl iskola séf tanulója, Leitert Zoltán és Leitheiser Henrikné alkotta zsűri már a tűzgyújtás után egy órával megkóstolhatta az anonim módon elsőként leadott mintákat, amelyek aztán később is szebbnél-szebb tálalás mellett érkeztek. 

Rövid idő alatta a halászlé semmi máshoz nem hasonlítható finom illata olyannyira belengte a Duna-partot és környékét, hogy még az Eurovelo6 kerékpárúton tekerők közül is többen lekanyarodtak egy kis szórakozásra, pihenőre. A vendégek egy része Dunaföldvár és Paks irányából csónakokkal, motorcsónakokkal érkezett. Az alkalomra többen horgászbotot hoztak, hogy míg pecáznak, a család kisebb-nagyobb tagjai falatozzanak, élvezzék a színpadon zajló műsorfolyamot, amelyben délután a népzenéé, a népdalé volt főszerep. Fellépett a Vecsési Népdalkör, Bányai Márton magyarnóta-énekes, a prózát Lehoczky Imre hartai versmondó és unokája, Lehoczky Balázs képviselte.

Az eredményhirdetéskor aztán kiderült: az első helyezett az a hartai Feith Ádám-Benke Csaba alkotta páros lett, akik tavaly is elnyerték a vándorkupát, így azt idén is ők vihették haza. A második helyezést a madocsai Szabó Edvin, a harmadikat a bajai Ikotity József szerezte meg. Külön díj elismerésben többen részesültek: oklevelet vettek át a legszebb tálalást, a legszebb asztalt produkáló csapatok, és hogy a lelkesedésük ne maradjon jutalom nélkül, a helyi 5-6. osztályos tanulókból álló Focizó halak gyerekcsapat is különdíjban részesült.

A szervezőknek, Leitheiser Gábornak (Hartai Duna-part, Sörkert),Gyüre Lászlónak(Hartai Duna-part, Gyürgencs Halsütöde), Mari Jánosnak és a zsűri többi tagjának munkáját Dollenstein László polgármester köszönte meg. 

A III. Hartai Halászléfőző Verseny az ABS Zenekar koncertjével a késő esti órákban ért véget. 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában