Természet

2023.06.28. 20:30

Sikeres a partifecske-védelem Bácsalmáson

A felső-bácskai városban jól működik a partifecskék költőhelyeinek védelme. Az önkormányzat évek óta együttműködik a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósággal, hogy a homokfalakban fészkelő madarak (partifecskék és gyurgyalagok) számára mesterséges falakat alakítsanak ki. Idén tavasszal egy helyi cég, a Bácsalmási Agráripari Zrt. felajánlásának köszönhetően egy, a fecskék által már az előző években is használt homokbánya falát frissítették fel.

Tapodi Kálmán

A partifecske

Fotó: Puskás József / knp.hu

– Ez a beavatkozás azért kulcsfontosságú, mert a partifecskék minden évben új költőüreget készítenek maguknak, így védekeznek a megtelepedő paraziták ellen. A telepesen fészkelő partifecskék által lakott partfalak, bányafalak egy idő után megtelnek lyukakkal, és szabad falfelület hiányában a kolónia szépen lassan elnéptelenedik. Ilyenkor jól jön az emberi segítséggel, munkagéppel kialakított friss, fészkelésre alkalmas fal, mint ahogy ez itt is történt – mondta el Tamás Ádám természetvédelmi őrkerület-vezető a knp.hu oldalon megjelent írásban.

A mesterséges partfalat még a partifecskék költési ideje előtt kialakították
Fotó: Tamás Ádám / knp.hu

A hím partifecskék május végén kezdik el kiásni a fészkelőüreget, így a beavatkozást még előtte végezték el. Az eredmény szemmel látható, a bányában mintegy 400 új, idei költőüreget számláltak a szakemberek. „Ez a tavalyi mennyiség duplája, ami azt mutatja, hogy a partifecskéket nem nehéz megtelepíteni, ha a természetvédelmi célú beavatkozás megfelelő helyen és időben, közvetlenül a fecskék érkezése előtt történik” – értékelte a munkálatot a természetvédelmi őrkerület-vezető.

Egy másik esetben is sikeresek voltak a költőhely védelmére vonatkozó tárgyalások. A homokbányától alig egy kilométerre a HUNENT Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. jelenleg épülő bácsalmási részlegének egyik régészeti kutató árkában 250 költőüregből álló friss partifecsketelep alakult ki. A munkát irányító vezetővel történt egyeztetések a madarak szempontjából megnyugtatóan zárultak, az árok fecskék által belakott szakaszán a földmunkákat leállították augusztus 1-jéig, amíg az összes fióka kirepül és elhagyja a telepet. – Mindkét vállalkozás madárvédelem iránti elkötelezett hozzáállását ezúton is köszönjük – írta Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága.

A felfrissített partfalon mintegy 400 új költőüreg készült május folyamán
Fotó: Tamás Ádám / knp.hu

A bácsalmási gyűrűzések során több gyűrűs példányt is visszafogtak. A legtöbbet a szomszédos települések kolóniáiban gyűrűzték, de voltak amelyeket Horvátországban és Szerbiában. A legmesszebbről visszafogott bácsalmási egyedet Komárom-Esztergom vármegyében, Ács településen gyűrűzték. A visszafogások mutatják, hogy elég nagy területen derítik fel az egyedek a fészkelésre alkalmas helyeket, valamint van átjárás a telepek között.

A kirepülés után is etetik még a fiatal madarakat a szülők

A partifecske (Riparia riparia) Európa egyik legkisebb fecskefaja, testhossza mindössze 12-13 centiméter. A hímek májusban kezdik el a fészkelésre alkalmas függőleges homok- és agyagfalakba kiásni a költőüreget, melyet már a tojóval együtt fejeznek be. A fészekalj általában 4-6 tojásból áll, melyekből a fiókák 12-15 nap után kelnek ki. Mindkét szülő eteti őket, táplálékuk apró repülő rovarokból áll. Elsősorban szúnyogokkal, apróbb légyfajokkal, szárnyas hangyákkal, levéltetvekkel táplálkoznak. A fiatalok kb. 22 naposan hagyják el az üreget, de kirepülés után egy hétig még a szülők etetik őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában