Új tagok

2023.06.29. 13:44

Kilenc új elemmel gyarapodott a Bács-Kiskun Vármegyei Értéktár

Öt település kilenc értéke lett a vármegyei értéktár új tagja. Fesztivál, kórus, sziget és sportteljesítmény is kiérdemelte az elismerést. A Bács- Kiskun Vármegyei Értéktár Bizottság döntése értelmében Jászszentlászló és Kiskunfélegyháza három-három új vármegyei értéket is magáénak tudhat.

Tapodi Kálmán

A felvétel a jászszentlászlói nőszőfű tanösvénynél készült

Fotó: Tapodi Kálmán

Szentlászló a móricgáti láppal, a bugaci nőszőfűvel és Provics Ferenc rádió- gyorstávírász sporteredményeivel került a vármegyei legkiválóbbak listájára.. Félegyháza a kulturális örökségeivel gyarapította a Bács-Kiskun Vármegyei Értéktárat, melyben jelenleg 315 érték szerepel. A Kiskunfélegyházi Libafesztivál, a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusa és a Holló László Képzőművész Kör hat évtizedes tevékenysége is bekerült a vármegye büszkeségei közé.

A természeti értékek közül Érsekcsanádról a Veránka- sziget került be az értéktárba, Kiskunhalast pedig az 1992-ben védett területté nyilvánított Fejeték- mocsár képviseli immár a vármegyei értéktárban.  Halas így már hét értékkel büszkélkedhet, hiszen a Csipkeház, a Csipkevarrók szobra, az alsóvárosi római katolikus templom, a református templom, a szégyenkő és az izraelita temető, már korábban bekerült a vármegyei elitbe.

A Bács-Kiskun Vármegyei Értéktár Bizottság június 26-i ülésén vármegyei értékké nyilvánította a Kiskunság népzenei hagyatéka című könyvet és hanganyagot, melyek Kiskunmajsa értékeit gyarapítják. – A kiadvány meghatározó fontossággal bír a Kiskunság, a majsai járás, valamint a vármegye szellemi és kulturális örökségének megőrzésében, amelyet az egykori néprajzi terepmunka által rögzített népdalok feldolgozásával tesz lehetővé – írták a könyvről ajánlói.

A védett területté nyilvánított Fejeték- mocsár is bekerült a vármegyei értéktárba
Fotó: Pozsgai Ákos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában