Kecskemét

2023.06.26. 17:19

Fergeteges volt a Hungarikum Fesztivál – galériával

Jól sikerült a XVII. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál Kecskemét főterén az elmúlt héten. Kultúrából, szórakozásból, minőségi gasztronómiából és hungarikumukból minden napra jutott.

Sebestyén Hajnalka

Kultúrából, szórakozásból és minőségi gasztronómiából minden napra jutott a Hungarikum Fesztiválon

Fotó: Beküldött fotó

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület idén is nagy sikerrel és nagy érdeklődés mellett rendezte meg a Helyi Termék Ünnepet – Hungarikum Fesztivált a város főterén. A részletekről az egyesület adott számot. A gazdag és változatos programkínálatnak köszönhetően mind az öt – szerdától vasárnapig – megtelt a tér. A nagyszabású rendezvény kapcsolódott a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválhoz, és a Múzeumok Éjszakájához is.

Magyarságunk kiválóságait, a hungarikumok széles tárházát a tíz vármegyéből érkező vendégkiállítók bemutatkozásán keresztül ismerhették meg a fesztivál látogatói. A gasztronómiában, a színpadi műsorokban, a hagyományőrző programokban, bemutatókban is megelevenedtek nemzetünk csúcsteljesítményei, amelyek különlegességük, egyediségük és minőségük folytán értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.

Az esemény egyik kiemelt attrakciója – mint hungarikum – a Magyar népmesék rajzfilmsorozat délutáni szabadtéri vetítése volt, továbbá minden nap egész estés animációs filmeket is vetítettek a Kecskemétfilm Kft. szervezésében, a XVI. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál részeként. Megtekinthető volt többek között a Toldi, a János vitéz, Az ember tragédiája, a Macskafogó és még sok értékes alkotás.

Pénteken kora este Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke nyitotta meg a Hungarikum kiállítást. Elismerően beszélt a XVII. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál megszervezéséről, a nagyszabású összefogásról, a magyar nemzeti értékek közösséget összekovácsoló erejéről. Köszöntőt mondott Basky András, az Aranyhomok Egyesület elnökhelyettese, Lajosmizse város polgármestere, valamint Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Egyesület titkára. A megnyitó ünnepség részeként a 30 éves Kösöntyű Néptánccsoport, a Kunság Táncegyüttes és a Hírös Néptánc Tanoda nagyszabású előadása következett. A zenekari kíséretet Inoka Győző és barátai szolgáltatták.

A Hungarikum Kiállítás keretén belül megismerhették az érdeklődők a hungarikumokat, nemzeti értékeket, valamint hagyományőrző tájegységeket. A megnyitó után tartották meg a Kecskemét Város Bora idei évi díjátadóját a Mathiász János Borrend közreműködésével, amelyet kóstoló követett.

Jó hír a fesztiváli programokat kedvelőknek, ezen a héten szerdán újabb érkezik. A Hírös Agóra szervezésében szerdától szombatig tart a Street Food, Street Art, Borsétány elnevezésű fesztivál Kecskemét főterén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában