Tervek

2023.06.30. 19:50

Elkészült Bács-Kiskun vármegye kerékpáros stratégiája

A Bács- Kiskun Vármegyei Közgyűlés pénteki ülésén elfogadta a Bács- Kiskun Vármegyei Kerékpáros Stratégia című dokumentumot, amelynek alapját a helyi közösségek által kitöltött 2412 kérdőív adja. A terv célja, hogy felmérje a vármegye kerékpáros-környezetének helyzetét, illetve e tapasztalatok alapján adjon javaslatot a 2027-es programozási időszak alatt megvalósítani kívánt fejlesztésekre – írta közleményében a vármegyeháza.

Tapodi Kálmán

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

– A nemzetközi trendekhez hasonlóan a rekreációs és városnézési jellegű kerékpározásra való igény dinamikusan növekszik, a növekvő igények kielégítése érdekében egységes tervezési és ütemezési szempontok alapján érdemes fejleszteni az infrastruktúrát, valamint a kerékpárút-hálózatot. Ez nem csak a már meglévő kerékpárutak felújítását, új szakaszok építését jelenti, hanem kiterjed az úgynevezett kiegészítő létesítmények: esőbeállók, pihenőhelyek, elektromos meghajtású biciklik számára szolgáló töltőpontok kialakítására is – fogalmaztak a célokról.

Mint írták: a stratégia két legfontosabb célja, hogy minél többen válasszák a kerékpárt, mint közlekedési eszközt, valamint a vármegye „kerüljön föl a kerékpáros turizmus térképére”, azaz aknázza ki az aktív pihenés e formájában rejlő lehetőségeket. Korábban már megszületett a Nemzeti Kerékpáros Stratégia, amelynek jövőképében egyebek mellett az szerepel, hogy 2030-ra; Magyarország Kelet-Közép Európa első számú kerékpárosbarát országa, a teljes közúthálózat biztonságos és vonzó a kerékpározók számára, Magyarországon mindenki férhessen hozzá egy megfelelő saját vagy bérelhető kerékpárhoz.

A vármegye nyolc ponton csatlakozik az úgynevezett országos kerékpárút- törzshálózathoz. Ezek közül a magyarországi szakaszát tekintve Tornyosnémetitől Röszkéig tartó EuroVelo 11-es útvonala a leghosszabb, amely Tiszakécskén, Lakiteleken és Tiszaalpáron át vezet.

A Bács-Kiskun Vármegyei Kerékpáros Stratégia alapját a helyi közösségek által kitöltött 2412 kérőív adja. A társadalmasítás során 31 módosító javaslat, illetve vélemény érkezett, ezek mindegyike bekerült a tervezetbe. Amelynek egyik hangsúlyos eleme, hogy a belföldi turizmus és a turisztikai desztinációk elérhetősége szempontjából alapvető cél a főbb turisztikai régiók elérhetőségének és bejárhatóságának biztosítása autó nélkül is.

A stratégiát IDE kattintva tudja letölteni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában