Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft.

2023.06.27. 16:43

Elítéltek készítik a tésztát a raboknak – galériával

A hazai börtönökben, mindenki dolgozik vagy tanul, akinek a büntetési fokozata megengedi, de senki sem tétlen – hangoztatta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Solt-Nagymajorban, az Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. tésztaüzemének sajtónyilvános bejárásán.

Tapodi Kálmán

Húsz elítélt dolgozik jelenleg az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén működő tésztaüzemben.

Fotó: Tapodi Kálmán

Húsz elítélt dolgozik jelenleg az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén működő tésztaüzemben. Az itt készülő tésztákkal növelik a hazai börtönök önellátási kapacitását, és az aktuális piaci igényekhez igazodva is állítanak elő termékeket. Jelenleg tizenötféle tésztát gyártanak a legkorszerűbb olasz eszközökkel. Tavaly óta gluténmentés tésztákat is készítenek a kiváló minőségű alapanyagokból. Több fajtájú (cső, orsó, szarvacska, szélesmetélt, cérnametélt és fodros nagykocka), „Pasta Schönfeld” márkanevű tésztával jelentek meg a piacon. A fogvatartottak az alapanyagok előkészítésétől a késztermékek csomagolásáig valamennyi munkafázisban részt vesznek.

Az üzemben megtartott sajtótájékoztatón Rétvári Bence elmondta, a kormány fontos célkitűzése, hogy a fogvatartottak járuljanak hozzá a saját fogva tartásuk költségeihez, és ne az adófizetőknek kelljen azt állniuk. Kiemelte: a foglalkoztatás azért is fontos, hogy a büntetés-végrehajtási intézetekben a rabok hozzászokjanak a mindennapi munkához. A kormány abban hisz, hogy amikor a fogvatartottak szabadulnak, a való életben is jogkövető magatartást fognak tanúsítani. 

 

– A börtönben a fogvatartottak akár szakmát is tudnak szerezni, amellyel később, a szabadulásuk után boldogulni tudnak – hangsúlyozta az államtitkár, aki elmondta, hogy az előállított termékekkel elsődlegesen a börtönöket látják el. – Ezek teljes mértékben versenyképes termékek, amelyek a boltok polcain is megjelennek, és bevételt jelentenek a büntetés-végrehajtás számára – fűzte hozzá Rétvári Bence.

Farsang Tamás dandártábornok, az országos parancsnok gazdasági és informatikai helyettese elmondta, a fogvatartottak társadalmi visszailleszkedésének leghatékonyabb formája a munka. Mint elhangzott: a fogvatartottakat költségvetési foglalkoztatása az intézetek falain belül történik, a másik mód pedig a gazdasági társaságoknál való foglalkoztatás. A társaságok a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságához, a Bv. Holding vállalatcsoporthoz tartoznak.  A Bv. Holding tíz gazdasági társaságot foglal magában, évi csaknem 50 milliárd forint árbevétellel és 1,7 milliárd forint adózott eredménnyel.

Az Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. több száz elítéltet foglalkoztat és közel tízezer hektárnyi földön gazdálkodik. Gabonát termeszt, és több száz mangalicát, valamint több ezer baromfit és juhot is gondoz. Az állatokat a gazdaság saját termelésű takarmánnyal látja el. Az elítéltek végzik az állatok teljeskörű gondozását, takarítását, takarmányozását, valamint a lovak tenyésztésével kapcsolatos teendőket. Az 1100 tonna baromfihús feldolgozására képes, a korszerű baromfivágóhídja ellátja a börtönöket előhűtött és mélyhűtött baromfihússal.

A fogvatartottak megtanulták a száraztésztagyártást
 

A solt-nagymajori tésztaüzem a Bv. Holding egyik tagvállalatának, az Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft.-nek a része. Az üzem teljesen energiahatékony, a hulladékhőt is hasznosítják. – A tésztaüzem folyamatos munkaerejének biztosítása érdekében, és a fogvatartotti reintegráció fontos részeként új szakmával bővült a képzések sora az intézetben. A képzés elméleti és gyakorlati órákból állt, 320 óra időtartamban. Ez alatt a fogvatartottak elsajátíthatták a száraztésztagyártáshoz szükséges elméleti tudnivalókat, készségeket és kompetenciákat. A tananyagban szerepelt a nyersanyagismeret, a tésztaformázás, a csomagolás, a gépek működése, szerelése, élelmiszer-biztonsági előírások ismerete és munkavédelmi szabályok. Az elméleti és gyakorlati részből álló vizsgát mindenki sikeresen teljesítette – számoltak be minderről az állampusztai bv-intézet honlapján.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában