Kiskunhalas

2023.06.12. 11:20

Bányai Gábor: történelmünk e pusztító korszakát soha nem felejthetjük el – galériával

A holokauszt emlékére Prof. dr. Róna Tamás főrabbi tartott mártír istentiszteletet a kiskunhalasi zsinagógában. A megemlékezésen Ritter Nándorné hitközségi elnök szólt az utolsó halasi holokauszttúlélőről is.

Pozsgai Ákos

Bányai Gábor kormánybiztos, országgyűlési képviselő

Fotó: Pozsgai Ákos

A mai megemlékezés figyelmeztetés, iránymutatás, tisztelgés és hála is egyben – mondta a megemlékezésen Ritter Nándorné, a Kiskunhalasi Zsidó Hitközség elnöke. Hozzátette: figyelmeztetés arra, hogy az ember kellő tartás, erkölcsi identitás nélkül kíméletlen gyilkossá, embertársai, az egész emberiség ellenségévé válhat. Iránymutatás, hogy mindannyiunk feladata és kötelessége, hogy küzdjön az igazságért és a jóért. Szembe szálljon a rosszal, a gonosszal, az embertelenséggel. Emlékezzen és emlékeztessen, hogy ennek soha többé nem szabad megtörténnie. Tisztelgés mártírjaink emléke előtt és hálaadás azokért, akik hazajöttek és az átélt borzalmak és tragédiák után újrakezdték, az életüket, családot alapítottak. – Hálát adunk azokért, akik még ma is köztünk vannak és csöndben imádkozunk azokért, akik már csak a szívünkben és az emlékeinkben élnek tovább – hangsúlyozta.

A hitközségi elnök kiemelte, hogy a Kiskunhalasi Zsidó Hitközség egyike azoknak a magyarországi zsidó hitközségeknek, ahol a visszatérők képesek voltak az újrakezdésre, képesek voltak újjá szervezni a hitközséget. – Az erő, az elhivatottság és a hit jellemezte őket – húzta alá.

Ritter Nándorné külön is megemlékezett Krausz Dezsőné holokauszt túlélőről, aki oszlopos tagja volt a halasi hitközségnek három hónappal ezelőtti haláláig. 

– Az átélt borzalmak után sem tért le a hagyomány útjáról, hanem azon csendben végig ment. 

Ő még úgy beszélt a soá borzalmairól, hogy átélte azt, de akart és tudott beszélni róla. Halálával egy korszak végérvényesen lezárult – mondta hitközség elnöke.

Krausz Dezsőné unokája, Fésűsné Bakos Ágnes nagymamája, egyik közismert magyar sláger dallamára írt versét, amely segített neki a holokauszt borzalmainak túlélésében, olvasta fel abban a csíkos ruhában, amiben nagymamája hazatért a lágerből.

Az emberi gonoszság, egy téves és beteg eszme mögé bújva 6 millió zsidó embert, köztük 569 ezer magyar zsidó honfitársunkat, a mai országhatárainkon belülről hozzávetőlegesen 200 ezer embert pusztítottak el. Kiskunhalasról 550 főt deportáltak, akik közül alig 300-an térhettek vissza – emlékeztetett Bányai Gábor kormánybiztos, országgyűlési képviselő, aki szerint a történelmünk e gyászos és pusztító korszakát soha nem felejthetjük el, hogy soha többé ne ismétlődhessen meg újra. 

– Az Istenbe vetett hitünk, a vallási felekezettől független közös imáink, egymás megértése, tisztelete és átölelése adhat olyan erőt, mely mindörökké képes lehet békében, szeretetben tartani az emberiséget – fogalmazott a politikus.

A megemlékezés után Prof. dr. Róna Tamás főrabbi tartott mártír istentiszteletet Rosenfeld Dániel kántor közreműködésével. A szertartáson Mózes 4. könyvéből olvastak fel a heti szakaszból, amely a menóráról és arról a fényről szól, amit a menóra jelentett, és amely minden korban és időben, ahol keresztény és zsidó közösség létezik, ott mindig iránymutató kell, hogy legyen.

– A menóra üzenete, három és fél ezer évvel ezelőttről szól, és nem mást mond, mint, hogy bármilyen időben élünk, akinek nincsen lehetősége, hogy otthon lámpást gyújtson, nekünk kell megadni ezt a lehetőséget. Hogy lelki és szellemi világosságot adjunk. Emlékszünk egy olyan korszakra, amikor ez a lámpás az emberi gyűlölet miatt eloltódott. De a mi feladatunk a szentírás szavát követve, a közös úton járni, hogy ez a lámpás, amely a mi kezünkhöz lett rendelve, az mindig ontson fényt. Ne csak nekünk, mindenkinek, aki a közelünkben van – emlékeztetett a főrabbi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában