Kecskemét

2023.06.19. 20:49

A testet és a lelket is karban tartja a nyugdíjas örömtánc – galériával

Hazánkban napjainkban kezd igazán kedveltté válni a Szenior Örömtánc, amit az érettebb korosztály számára fejlesztettek ki, igazodva szervezetük sajátosságaihoz.  Egyszerűsített mozgásrendszere kíméletes testedzést biztosít, a koreográfiák lépéseinek megtanulása pedig remek memóriatréning. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy a táncórák résztvevői egy összetartó, egymást támogató közösség részévé is válnak, ami a valahová tartozás élményét is jelenti számukra.

Lizik-Varga Katalin

Az alkalmakon a résztvevők különféle figurákat és változatos lépéskombinációkat tanulnak meg. 

Fotó: Lizik-Varga Katalin

Egy kényelmes cipő és a zene szeretete – mindössze ennyi kell ahhoz, hogy valaki nyugdíjasként Szenior Örömtáncra járjon. 

A Hunyadivárosi Közösségi Házban hetente 15-20 szépkorú jön el táncolni. Izgatottan várják ezt az időpontot, amikor egy-egy órára elfelejthetik a gondokat és a bajokat. Itt nem számít a kor és nem jön szóba az sem, hogy kinek hol fáj, csak örülnek, hogy együtt táncolhatnak. Ráadásul közben még a testi és a szellemi egészségükért is sokat tesznek. A legidősebb tag 84, a legfiatalabb pedig 62 éves. 

Vezetőjük Szász Istvánné Ilus úgy véli, hogy a tánc pozitívan hat a testre és a lélekre egyaránt. 

A táncolás öröme kortalan, oldja a feszültséget, életenergiát ad, kiegyensúlyozottá, boldoggá tesz

 – mondta Szász Istvánné. 

Az alkalmakon a résztvevők különféle figurákat és változatos lépéskombinációkat tanulnak meg.  

A tánclépéseket rögzítjük az agyunkban és mindkét agyféltekét dolgoztatjuk – hangsúlyozta az oktató. Hozzátette, hogy ennek a típusú táncnak a nagyköveteként fontosnak tartja megemlíteni, hogy a rendszeres táncolás ideális edzés az egész testnek és nagyon hasznos, ugyanis fejleszti a mozgékonyságot, a koordinációs és orientációs készséget, valamint csökkenti az elesés veszélyét. Mint mondta, a demencia is késleltethető ezzel a mozgásformával, ami közösségi élményt is nyújt egyben. 

Dunai Zoltánné a kezdetektől, évek óta tagja a fent említett szenior tánccsoportnak. 

Jobban emlékszem dolgokra, nem felejtek annyira és fizikailag is jobban érzem magam azóta, amióta táncolok - mondta. Hozzátette: számomra ez az igazi kikapcsolódás. 

Szász Istvánné, az oktató azt is elmondta, hogy a Szenior Örömtáncot több mint 40 évvel ezelőtt egy táncpedagógus találta ki Németországban. Az anyósa kérésére olyan koreográfiákat fejlesztett ki, melyekben nincsenek hirtelen mozdulatok, ugrások, pörgések vagy különféle akrobatikus elemek, hanem kimondottan az idős korosztálynak való nyugodtabb mozdulatsorokból állnak. Idővel annyira népszerűvé vált ez a mozgásforma, hogy meghódította egész Németországot, később pedig Magyarországot is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában