Szoboravató

2023.06.08. 17:42

A szabadság költőjének állítottak emléket Csólyospáloson – galériával, videóval

„Jól szeretni a hazát” mást is jelent: hűséget a szülőföldhöz. Vethet az élet messzi tájakra minket, mégsem feledkezünk meg arról, honnan jöttünk, kik között nőttünk fel, ahogy Petőfi is mindig a Kiskunságot tekintette otthonának – fogalmazott Panyi Miklós parlamenti és stratégiai államtitkár, miniszterhelyettes csütörtökön Csólyospáloson, ahol felavatták Petőfi Sándor mellszobrát.

Tapodi Kálmán

Lezsák Sándor ajándékaként felavathatták a könyvtár előtt Lantos Györgyi szobrászművész alkotását

Fotó: Tapodi Kálmán

A politikus ünnepi beszédében kiemelte: a patrióta egész életében építi szűkebb közösségét is. Az alföldi emberektől leginkább a szívósságot, a nehézségek legyőzésének képességét érdemes tisztelni és eltanulni.

– Az első telepesek itt a homok meghódításán fáradoztak, erdőt, szőlőt, fasorokat, tanyák körüli ligeteket telepítettek. „Rossz föld nincs, csak rossz gazda!” – mondták itt akkor. Micsoda hősies munka lehetett ez! A múlt igenis kézzelfogható, élő hagyomány: az Önök családjaira, elődeire gondolok, a csólyospálosiakra, a kiskunmajsaiakra, a kömpöci, a szanki, móricgáti, jászszentlászlói emberekre. Az elmúlt kétszáz évben a küzdelmük és élni akarásuk példamutató és méltó Petőfi örökségéhez – mondta Panyi Miklós.

Panyi Miklós parlamenti és stratégiai államtitkár, miniszterhelyettes is részt vett a szoboravatón
Fotó: Tapodi Kálmán

A magyar szabadság költőjének szoboravatóján Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselő is méltatta az 26 és féléves korában elhunyt Petőfi elképesztő életútját. Az Országgyűlés alelnöke arról is szólt, hogy Petőfi verseiben gyakran feltűnik a bor és a szőlő – az első nyomtatásban megjelent verse is a Borozó volt –, ám a költő nem volt borissza ember, s ha mégis ivott, tudta a mértéket.

Á. Fúrús János, Csólyospálos polgármestere a település közössége nevében mondott köszöntet, hogy Lezsák Sándor ajándékaként felavathatták a könyvtár előtt Lantos Györgyi szobrászművész alkotását. A falu vezetője köszönetet mondott az ünnepi műsor összeállítóinak is, mert szinte minden csólyospálosi csoport kapott néhány percet ezen az ünnepnapon és bemutathatta tudását. A szobrot Gál József plébános szentelte fel.

A polgármester bejelentette, hogy ősszel újabb köztéri alkotással gyarapodik Csólyospálos. A sportpályán avatják majd fel az „Aranycsapat” tiszteletére készülő emlékművet, amit Sepsiszentgyörgy adományoz a csólyospálosiaknak. Az alkotást november 25-én leplezik le, hiszen éppen akkor lesz 70 éve, hogy az „évszázad mérkőzésén” a magyar labdarúgó-válogatott 6–3-ra megverte Londonban az angolokat.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában