Kecskemét

2023.06.23. 16:01

A só című mese elevenedik meg az új emlékérmén – galériával

A Magyar Népmesék „A só” című meséje szerepel a Magyar Nemzeti Bank által pénteken kibocsátott emlékérmen. Az ünnepélyes kibocsátási ünnepséget Kecskeméten, a Hírös Agórában tartották meg. A rendezvény része volt a Kecskemétfilm Kft. által szervezett Kecskeméti Animációs Filmfesztiválnak.

Sebestyén Hajnalka

A Magyar Népmesék „A só” című meséje szerepel az új emlékérmen

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Az 1970-es évek végétől a Kecskemétfilm elődjében, a kecskeméti rajzfilmstúdióban Jankovics Marcell és munkatársai alkották meg a Magyar Népmesék sorozatot, mely mára világszerte a legismertebb hazai Hungarikum. „A só” megnevezésű emlékérem kibocsátási ünnepségen több, még élő alkotó is részt vett.

A rendezvényen először Szenes Márton, az Animációs Filmművészetért Alapítvány kuratóriumi elnöke mondott köszöntőt. Kiemelte: a hetvenes években Mikulás Ferenc, a rajzfilmstúdió vezetője kezdeményezésére alkották meg a Magyar népmesék sorozatot, mely a gyorsan eltűnő paraszti kultúrát hivatott megőrizni. A meséket neves néprajztudósok választották ki. Jankovics Marcell rajzfilmrendező tette élővé, egyedülállóvá. A mesék látványban is megidézték a származási helyeket, népviseleteket, népi díszítőelemeket, népi bútorokat, népzenei hangzással. A zenét a Kaláka együttes készítette. 

A mesék üzenete ma is aktuális, generációkon átívelő. Szól például a barátságról, boldogságról, a szemléletekről, döntéshelyzetekről, a jó és a rossz megkülönböztetéséről. 

A Magyar népmesékből 100 rész készült eddig, 13 van előkészületben. A világ számos országában 160 millióan tekintették meg eddig a meséket, magyar, angol és kínai nyelven is elérhetők. 

Az ünnepségen a Magyar Nemzeti Bank részéről Hergár Eszter társadalmi kapcsolatokért felelős igazgató mondott beszédet. „A só” megnevezéssel 3000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsátottak ki 20 ezer példányban, mely a Magyar népmesék című rajzfilmsorozatnak dedikált érmesorozat 3. eleme. Összesen hetet terveznek. Az érmekibocsátással a jegybank a magyar népmesei hagyományok tiszteletére, ápolására kívánja felhívni a figyelmet. Az érme törvényes fizetőeszköz.

Hozzátette: az emlékérme a rajzfilm képi világához illeszkedve, hűen visszaadja a népmese kulcsfigurái közti alapkonfliktust és annak feloldását, a szeretetteljes kibékülést.

Az emlékérme előlapjának bal oldalán és alsó negyedében futó, stilizált népművészeti virágmotívumokat és galambábrázolást a Magyar népmesék rajzfilmsorozat főcíme ihlette, akárcsak a jellegzetes zsinórírás, amellyel a tervezőművész az emlékérme kötelező elemeit szerkesztette meg.

Az előoldalon központi szerepet kap a királyi vár, ahonnan az atyai harag elűzte legkedvesebb lányát és a száműzött királylány, utalva A só című mese alapkonfliktusára. 

A jelenet szomorkás hangulatát a lemenő nap fényét visszaadó fényezés is fokozza. 

Az emlékérme hátlapja a konfliktus feloldásának jelenetét ábrázolja, a király és a királylány kibékülését, melyet a háttérben megjelenő királyfi tett lehetővé. 

A sorozat tagjainak közös eleme az emlékérme harmadik oldala is, a szél finomrecés, a recéken a kétszer ismétlődő „Magyar népmesék rajzfilmsorozat” felirat olvasható.

Hergár Eszter a beszéde részeként az emlékérmét hivatalosan is kibocsátotta, majd több tiszteletpéldányt átadott.

Az érme előoldalát Vékony Fanni formatervező iparművész, a hátoldalát Szilos András formatervező iparművész tervezte meg. A rendezvény végén az emlékérmét a tervezők szemszögéből bemutatta Vékony Fanni, aki több kulisszatitkot is megosztott munkájukról.

Az emlékérmék a Magyar Pénzverő Zrt. értékesítési csatornáin, valamint a kibocsátás helyszínén vásárolhatók meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában