KAFF

2023.06.21. 21:48

Megkezdődött a hazai animáció ünnepe, a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál – galériával

Idén 16. alkalommal rendezik meg a legnagyobb és legrégebbi hazai animációs eseményt, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált (KAFF), mely az elmúlt két év magyar termésének bemutatásán túl sokszínű válogatást ad a legfrissebb európai alkotásokból is. Összesen 60 órányi film, köztük 15 egészestés alkotás, 6 kiállítás, 5 könyvbemutató, 2 koncert, tematikus vetítések, retrospektív válogatások, filmszakmai programok, workshopok és gyerekprogramok színesítik az ingyenes összművészeti fesztivál kínálatát. A vasárnapig tartó seregszemle megnyitóját szerda este tartották a Hírös Agórában.

Horváth Péter

Idén 16. alkalommal rendezik meg a legnagyobb és legrégebbi hazai animációs eseményt, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált

Fotó: Bús Csaba

A 38 éve indult és 16. alkalommal megrendezett KAFF díszvendége idén Belgium. A nézők három blokkban ismerkedhetnek az ottani animáció alkotásaival, de a kortárs kínai, argentin és német animáció legjobbjai is műsoron lesznek és a tavalyi Annecy fesztivál legjobbjait is levetítik - természetesen a hazai animációs művek mellett. A közel 60 órányi filmen túl olyan könyvek bemutatójára kerül sor, mint Varga Zoltán Macska-egér játékok című műve Ternovszky Béla világáról, Orosz István Apakönyv című műve, Cakó Ferenc Életmű kiadása vagy A magyar képregény 150 évét bemutató izgalmas összefoglaló kötet.

Káel Csaba filmügyi kormánybiztos megnyitó beszédében kiemelte: a KAFF nem csak  a magyar, hanem a nemzetközi animáció ünnepe. Emlékeztetett, hogy a múlt héten a franciaországi Annecyban megrendezett nemzetközi seregszemlére rekordszámú magyar animációs alkotást hívtak meg, ahol több magyar alkotógeneráció munkáját ismerték el azzal, hogy számos kategóriában díjazták a hazai alkotókat. Az elismerés egyben a magyar animációs filmiparnak is szól.  

A kormánybiztos elmondta, hogy változás zajlik a világ animációs filmművészetében: korábban az egész estés animációs filmek - nagyrészt a Disney hatása miatt - főként gyermekeknek szóltak, de ma már sok felnőtteknek készült alkotást láthatunk. Hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Filmintézet (NFI) szerepe nem csak az animációs filmek létrejöttében, hanem a közönséghez való eljuttatásban is kiemelkedő.  Éppen ezért az NFI párbeszédet kezdett az animáció készítőivel és kidolgozás alatt áll egy stratégia, melyben hosszú távú terv keretében összefogják az animációs filmipar szereplőit.

Egy másik jelentős terv, hogy létrehozzák a magyar mozgókép múzeumát. Ezen belül pedig Mikulás Ferenccel közösen felépítsék a Magyar Animáció Házát, mindezt a Neumann János Egyetemmel együttműködésben.  

Ahogy megszokott, köszöntötték a születésnapos alkotókat is: Horváth Mária és Tóth Pál filmrendezőt, a kecskeméti stúdió alapító munkatársait és Ternovszky Bélát, akit egyebek mellett mindannyian a Macskafogó című legendás alkotásáról ismerhetünk.  

A megnyitó előtt több kiállítás is nyílt a Hírös Agóra termeiben. A Kodály teremben Így készült a Toldi mozifilm: Jankovics Marcell filmjének kiállítását tekintheti meg a közönség, és ugyanott a Kojot négy lelke: Teremtés másként című tárlat is látogatható. A 105-ös teremben Buborékban beszélők: a magyar képregény 150 éve című kiállítást nyitották meg a szervezők szerdán.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában