Keresztavatás

2023.06.26. 13:47

A kitelepített német családoknak állítottak emléket Kecskeméten – galériával

A magyarországi németek 1946 és 1948 között történt kitelepítése emlékére állított keresztet a Német Települési Nemzetiségi Önkormányzat Kecskeméten, a Czollner téren, melynek avatását hétfőn tartották.

Horváth Péter

A Czollner téren állították fel a keresztet

Fotó: Horváth Péter

Az emlékmű a második világháborút követően a hazai németek kollektív bűnösségen alapuló, 1946 és 1948 között történt kitelepítésével érintett családoknak állít emléket. Abban az időszakban 185 ezer német nemzetiségű ember volt kénytelen elhagyni Magyarországot. Az emlékművet pályázati forrásból valósította meg a nemzetiségi önkormányzat. A keresztet Keserű Balázs építészmérnök tervezte. A formaterv fontos eleme, hogy a fakereszt szára kettévágja az alapját adó gránitkövet, ami a kecskeméti német nemzetiségiek életének megtöretését, egyben szimbolikus összetartozását jelképezi.

– Azért tartottuk fontosnak a kereszt felállítását, mert az 1946–48 között lezajlott német lakosok kitelepítésére nemcsak a január 19-i emléknapon szeretnénk emlékezni. A felállított emlékmű előtt bármikor leróhatjuk tiszteletünket. Tiszteleghetünk azoknak a családoknak, személyeknek, akiket megfosztottak ingó- és ingatlan vagyonuktól, és nem utolsó sorban, megfosztották őket állampolgárságuktól. 

Vagonokba zsúfolták őket és elhurcolták az akkor éhező, romokban fekvő Németországba. Különböző városokban, falvakban telepedtek le, semmi nélkül, csak a saját személyes dolgaikat vitték magukkal kis bőröndjeikben 

– indokolta a keresztállításról szóló döntést köszöntőjében Neuendorf Sebastian Jörgné, a Német Települési Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, aki emlékeztetett: a kitelepítés 1946. január 19-én kezdődött, amit a kitelepítés emléknapjaként tartanak számon.

A keresztet Kis János evangélikus lelkész áldotta meg, majd a Vásárhelyi Pál Általános Iskola diákjai adtak műsort. A jelenlévők, köztük Szemereyné Pataki Klaudia polgármesterrel, dr. Mák Kornél megyei közgyűlési alelnökkel, Sipos László és Jánosi István önkormányzati képviselőkkel megkoszorúzták az új emlékművet, Czollner Mihály emléktábláját és a templomban található nyughelyét.

Az avatáson elismeréseket is átadtak. A nemzetiségi önkormányzat évente két személy részére adja át a Czollner Mihály-díjat. Az idei évben Szalayné Mónus Ildikó intézményvezető részére és Somlyai-Beregszászi Anikó, a polgármesteri hivatal korábbi nemzetiségi referense részére adományozták a kitüntetést. 

A keresztet Kis János evangélikus lelkész áldotta meg
Fotó: Horváth Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában