Borvirágos Május

2023.05.07. 10:56

Sok érdeklődőt vonzottak az ízletes borok a császártöltési pincesoron – galériával

Borvirágos Május címmel hirdettek szombaton nyitott pinceprogramot a császártöltési borászok. A több mint egy kilométernyi Főkáptalan Pincesoron várták a borászok a nemes nedűk kedvelőit.

Barta Zsolt

Schindler Antal (balra) pincéjében gyűltek össze a barátok egy délutáni borozgatásra

Fotó: Barta Zsolt

Gyönyörű májusi délután, hűvös pincék, kiváló borok és barátságos vendégváró borász családok, ezek várták azokat a borturistákat, akik ellátogattak a német nemzetiségű Császártöltésre. Szombat délután a Főkáptalan Pincesoron kukkanthattak be a helyi helyi pincékbe a látogatók. A pincesor bejáratánál négyezer forintért lehetett olyan belépőt vásárolni, amelyben 15 jegy mellett egy borospoharat is kaptak. Azaz fele annyiba került itt egy pohár bor, mint egy-egy nagyobb borfesztiválon. Bár ezúttal hat pincészet volt nyitva, a sétálók a soron ennek a többszörösét találták nyitva az érdeklődők, ugyanis más családok is rokoni baráti találkozót rendeztek a pincéikben.

Császártöltés alapító okiratában olvasható 1743-ban, hogy a környék alkalmas a szőlőtermesztésre, így a betelepülő dél-német családoknak kötelességük volt szőlőt termeszteni, azaz 270 éve – vagyis – jó 10 generáció óta termelik a bor alapanyagát a helyi lakosok. 

Lakner László borász, hegyközségi elnök és felesége, Melinda a pincesoron fogadta a látogatókat
Fotó: Barta Zsolt

Mendler Zoltán szőlész-borász azt mondja, hogy a környék olyan, mintha átnyúlna Tolna megye hozzájuk. 

A talaj adottságok hasonlóan jók, igaz a napos órák száma magasabb töltése, mint a Dunántúlon. Ez a szőlők minőségében is meglátszik. 

A Mendler pince a falu központjához legközelebb eső ingatlan a pince soron. Zoltán a hét éve alakult Császártöltési Pincesorokért Egyesület elnöke. Büszke arra, hogy a 2300 lelket számláló településen nyolc-tíz olyan pincészet van, amely bármikor fogadni tud csoportokat. A bor magas minősége adott, a pincék több mint száz évesek, ami azonban legalább akkora kihívás, mint jó terméket előállítani, az nem más mint a marketing. A lehetőségek, az adottságok kiválóak, azonban megismertetni idecsábítani a vendéget, komoly feladat. Ő 16 hektáron gazdálkodik, ebből 12 szőlő 4 pedig bodza. 

Mint mondta, néhány éve indították a nyitott pince sorozatot, de a Covid-járvány, a gazdasági válság az infláció nehezítette a turizmus beindulását. A birtok nem kicsi, de felesége, Anikó is besegít a vállalkozás munkáiba. Beszélgetésünk során ott volt a csemetéjük Zalán is, aki, ki tudja, lehet, hogy egyszer a családi céget fogja majd közreműködésével erősíteni. 

Hogy milyen ma a borpiac? – A költségek drasztikusan megnőttek – mondta Mendler Zoltán. Hogy mennyi lenne az ideális bor ára? Ha 1000-1500 forint körül alakulna egy-egy palack ára, akkor abból jól meg lehetne élni, illetve fejlesztésre is futná. A pincészetében az idehaza kedvelt olaszrizling, generosa, Irsai Olivér, király leányka, merlot és cabernet sauvignon is kóstolható volt. 

Lakner Zoltán hegyközségi elnök, a település legnagyobb borászatának a tulajdonosa feleségével, Melindával várta a vendégeket. A Főkáptalan sor közepén Wessenhoffer János barátjuktól kapták kölcsön a pincét, mivel az ő feldolgozójuk a falu szélén található. Az elnök azt nyilatkozta, hogy ez a sor volt a falu gazdasági életének az ütőereje egykor. Aztán egy időre itt elcsendesült az élet, majd néhány éve amikor jobban ment az embereknek, felújították az ingatlanokat, pincéket vettek. A szőlőültetvények egy részét is megújították a családok, bíznak a jövőben. Egy gond azért van: több fiatal kellene, akik néhány év alatt beletanulnak a munkába. Felesége is ezt erősíti meg, aki az egyik fiának javasolta, hogy vendéglátó szakirányt válasszon tovább tanulásként. Mint mondta, a pincészetük borkóstolója mellett egy éttermet is nyitnak. Ő ugyan már középkorú, de Kiskunhalason beiratkozott a helyi szakiskolába, hogy elvégezze a szakács hivatást. A terve az, hogy éttermet nyisson hamarosan, ahol helyi sváb ételek mellett erdélyi ízekkel is megismertesse a betérőket. (Ő ugyanis erdélyi származású.) A helyi ételek mellett saját palackozású borokkal kínálja a vendégeket.

Sok borkedvelőt vonzott az esemény
Fotó: Barta Zsolt

– Császártöltést fel kell tenni a turisztikai térképre. Évek óta ezen dolgozik a falu vezetése Takácsné Stalter Judit polgármester vezetésével – mondja a Gatter István, a Császártöltési Pincesorokért Egyesület alelnöke. – Felújítjuk a kilátót, felavatunk egy közösségi présházat az augusztusi falunapra. Addig is júniusban Sváb Ételek Fesztiválját rendezzük meg, és persze nyitott pincék sorozatot is folytatjuk. Remélem lesz hozzá energiánk, kitartásunk – mondta. 

– Az idén négy de lehet, hogy öt alkalommal fogunk nyitni. A második rendezvény júliusban, a harmadik a falu napján augusztusban lesz. Majd valamikor a szüret zárásakor illetve Márton-nap környékén, amikor már meg lehet kóstolni a friss borokat – mondta az alelnök, aki maga is nyitott pincéjével várta a borturistákat.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában