Baja

2023.05.15. 13:11

Makláry Ákos: Isten, haza, család a három fő gyökér a magyar ember számára – galériával

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége országos küldöttgyűlését Baján tartották az elmúlt hétvégén. Szerte az országból, illetve a Felvidékről és Kárpátaljáról is érkeztek vendégek.

Márton Anna

Felvidékről és Kárpátaljáról is érkeztek vendégek

Fotó: Márton Anna

Vedelek Norbert, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Bajai Csoportja elnöke a baon.hu-nak elmondta, hogy több mint 60 csoportja van a szervezetnek, akiket most vendégül láttak. Óriási megtiszteltetés a bajai csoport számára, hogy a városban szervezhették meg az eseményt.

− Az országból, sőt határainkon túlról is érkeztek vendégeink. 

Kettős érzés ez, hiszen ez egyrészről fáradtságos szervezői munka. Kollégáim hónapok óta dolgoznak, hogy minden a helyén legyen a gyűlésen. Másrészről viszont óriási megtiszteltetés, és minden erőfeszítést megér, hiszen bemutathatjuk városunkat, környékünket, értékeinket, szokásainkat és természetesen a bajai halászlevet. Ilyen rendezvények alkalmával mindig követei vagyunk a városunknak. Hiszem azt, hogyha valaki jól érzi magát Baján, belekóstol az atmoszférába, ízekbe, illatokba, akkor őt is rabul ejti a Bácska szépsége, és visszatér hozzánk. Sőt, hoz magával még egy embert − mondta a baon.hu-nak Vedelek Norbert. 

Makláry Ákos elnök köszöntőjében Zelk Zoltán szavait idézte: „Szélfútta levél a világ. De hol az ág? De Ki az ág?” 

− Azt hiszem akik itt vagyunk keresztény magyarok olykor egy fajta sajátos modern kori pesszimizmust érzünk. 

Úgy érezzük, hogy szélfútta levél lett a világ. Mi a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége apró kis cseppje vagyunk a világnak, viszont tudjuk, hogy hova tartozunk. Tudjuk, hogy ki az ág. Tudjuk, hogy ki az, aki éltet bennünket, aki miatt nem lehetünk és nem vagyunk szélfútta levelek. Mindenki, aki képvisel most egy közösséget, kisebbet, nagyobbat szerte az országból, Felvidékről és Kárpátaljáról tudja az otthoniakkal együtt, hogy nem szélfútta levél a világ. Azt hiszem, hogy ezekben a nehéz időszakokban, amikor a világban háború dúl, amikor válságok vannak, nagyon sok veszély fenyeget bennünket, keresztényeket, akkor nagyon fontos egy küldöttgyűlés, mert meg tudunk egymásban erősödni. Megtapasztaljuk, hogy nemcsak egy levél vagyok, hanem egy egész lombkorona része − fogalmazott.

Az elnök kitért a Bácskai Sándor Keve atya előtt tisztelgő emléktábla-avatásra is, melyet a konferencia előestéjén tartottak. Mint mondta, nagyon fontos, hogy kereszténységünket, magyarságunkat ápoljuk és a gyökerekből táplálkozunk, illetve megőrizzük közvetlen környezetünk értékeit. − Tennünk kell azért, hogy olyan kimagasló személyiségnek, mint Keve atyának, aki Baja városának évtizedekig meghatározó embere volt, az emléke ne merüljön feledésbe. 

A KÉSZ korábbi fórumával kapcsolatban pedig hangsúlyozta, hogy az Isten, haza, család a három fő gyökér a magyar ember számára, ami meghatározza a közösségünk, a nemzetünk életét. Ez a hármasság az, ami valóban megtartja a magyarságot, hitünk szerint − tette hozzá az elnök.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában