Koncert

2023.05.14. 20:09

Különleges koncertet adott Hobo a kecskeméti színházban − videóval

Április 13-án mutatták be a budapesti Nemzeti Színházban a Hobo: Az utcazenész című előadást. A 10. Színházi Olimpia keretein belül a legenda először Kecskeméten adta elő a produkció „utcai” változatát, amit Vidnyánszky Attila rendezett. Az eredetileg a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház nagyszínháza előtti térre tervezett koncertet a rossz időre való tekintettel a színház aulájában tartották meg, hatalmas érdeklődés mellett.

Horváth Péter

Hobo előreláthatólag körbejárja majd a rendezvényhez csatlakozó színházakat, de elsőként Kecskeméten volt látható.

Fotó: Horváth Péter

A kecskeméti közönség melegen fogadta a blues énekest, akitől olyan legendás dalok csendültek fel, mint a Hajtók dala, a Vadászat, vagy a Mesél az erdő, de több új számot is előadott, köztük olyat, melyet még csak másodszor játszottak közönségnek.

− 1955 körül a Moszkva téren, majd − miután onnan elzavarták – a Déli pályaudvarnál, a Vérmezőn játszott egy vénember, Rexnek hívatta magát. Akkor még nem tudtuk, hogy ez a „Királyt” jelenti. Büszkén énekelt és nem kalap, hanem egy I. világháborús katonasapka hevert a lába előtt. Fájdalom és szomorúság volt a szemében akkor is, amikor mosolygott. Nekem legjobban a „Snejder Fáni” tetszett, mert az utolsó strófánál mindig rámkacsintott. Schneider Fáni csak azt mondta: Nem kell néki piros szoknya, Inkább kell néki gigerli, Az őt jobban ingerli! Nem tudtam, mit jelent a „gigerli”, és az ingerlésről akkor még fogalmam sem volt, de úgy gondoltam, valami nagyon izgalmas valaki lehet. Azon a nyáron sokszor láttam az öreg Rexet, aki egy idő után megszokta, hogy gyakran lát és volt, hogy odaszólt nekem: „Holnap a Batthyány téren leszek.” Őszre onnan is eltűnt és hiába kerestem, sehol sem leltem nyomát. 10 éves voltam és igazából ez volt az első koncertélményem. Erre fogok emlékezni, ha most a Színházi Olimpia szereplőjeként kiállok Önök elé − vallotta Földes László Hobo a produkcióról.

Hobo előreláthatólag körbejárja majd a rendezvényhez csatlakozó színházakat, de elsőként Kecskeméten volt látható. Az előadáson Kiss Zoltán működik közre gitáron. A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház idén csatlakozott a 10. Színházi Olimpiához, amelyet most először rendeznek meg Magyarországon.

Mint arról korábban beszámoltunk, a teátrum két előadást is befogad a rendezvény keretein belül: az Újvidéki Színház Anna Karenina című produkcióját május 23-án mutatják be, és, az április 25-én bemutatott Koponyánk, körülbelül című előadás (Isteni Színjáték Társulat) pedig nagy sikert aratott. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában