Üzenet a jövőnek

2023.05.29. 16:48

Időkapszulával üzentek az utódoknak Apostagon – galériával

Pünkösdhétfőn a református istentisztelet után, időkapszulát helyeztek el az utókor számára, a felújítás alatt levő apostagi barokk templomban.

Lencsés P. Anna

Szanyi Ferenc lelkipásztor és Zakar Jánosné főgondnok asszony helyezték el az időkapszulát

Fotó: Lencsés P. Anna

Az épület felújítása tavaly áprilisban kezdődött, amely során a Kecskeméti Katona József Múzeum és a kalocsai Visky Károly Múzeum összefogásával feltárták a barokk templom alatt levő nyolcszögletű rotundát, Apostag Árpád-korban épült legendás névadó templomát.

Szanyi Ferenc apostagi lelkipásztor a kapszula elhelyezése előtt felolvasta a feltárásban együttműködő szakemberek, Lantos Andrea régész, dr. Rosta Szabolcs múzeumigazgató és dr. Pánya István földrajzkutató levelét, amelyben összefoglalták a feltárás folyamatát és eredményét.

Ezt követően Szanyi Ferenc lelkipásztor és Zakar Jánosné főgondnok asszony elhelyezték a templom közepén kialakított mélyedésben az időkapszulát, amelyben sokféle dokumentumot, a feltárás során megtalált pénzérméket, jelenleg használatban levő pénzérméket helyeztek el. Mindez mellett egy kis személyes dologként a lelkész úr kedvenc sörét is belerakták a kapszulába.

A lefedés után, a templomban ezen a helyen a keresztelőmedence fog állni, rajta egy jelzéssel, amely tájékoztatást ad az időkapszula helyéről a kései utódok számára is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában