II. Világháborús Hősi Emlékmű

2023.05.28. 17:21

Hazánk hősi halált halt katonáira és civiljeire emlékeztek Kecskeméten – galériával

Vasárnap hősök napi megemlékezést tartottak Kecskeméten, a Deák téren, a II. Világháborús Hősi Emlékműnél.

Sebestyén Hajnalka

Az elesett katonákról és civilekről a II. Világháborús Hősi Emlékműnél emlékeztek meg

Fotó: Bús Csaba

A Honvéd Hagyományőrző Egyesület, a Történelmi Vitézi Rend, a Hadigondozottak Területi Szervezetei és az 1956 Magyar Nemzetőrség Kecskeméti Parancsnoksága közösen emlékezett meg az elesett katonákról és civilekről a II. Világháborús Hősi Emlékműnél. 

A megemlékezéssel és koszorúzással egybekötött ünnepségen beszédet mondott vitéz Kenyeres Dénes nyugállományú alezredes. Beszédében hangsúlyozta: több mint 100 éves hagyománya van annak, hogy május utolsó vasárnapján hazánkban a magyar katonákra emlékezünk. Ebbe a fogalomba beletartozik az ország több mint ezeréves fennállása, során vívott háborúkban, véres harcokban hősi halált halt, elesett, eltűnt vagy a kegyetlen élet-halál küzdelmekben áldozatul esett személyek is. Az I. világháború rendkívül súlyos és véres emberáldozatai késztették 1917-ben arra a magyar Országgyűlést, hogy törvényben intézkedjen a nemzet hősi halottaival szemben érzett hálájáról. Vagyis, hogy a következő generáció előtt is példa legyen a nemzet szolgálata, a haza iránti feltétlen elkötelezettség. 

Az 1924. évi körrendelet vonatkozó része alapján létesültek az I. világháború után szinte minden településen hősi emlékművek, világháborús szobrok, emléktáblák. Nagyon sok helyen fel is vésték a település I. világháborúban elhunyt hősi halottak neveit ABC sorrendben. Ilyen Kecskeméten nem létesült. Talán azért nem, mert a több mint 2300 hősi halottunk neve fel sem fért volna az emlékműre. 

A két világháború között állítottak két helyen is maradandó emlékművet, illetve szobrot, és több helyszínen pedig márványtáblára vésték fel a hősi halált halt katonák neveit. A Nagytemplom homlokzatán, a Kecskeméten is állomásozó császári és királyi 7.Vilmos huszárezrednek lett szép emléktáblája, majd 1943-ban Kecskemét házi ezredének, a császári és király 38. Mollináry gyalogezrednek szobrot állított a hálás utókor, mely a színház melletti parkban látható. 

A megemlékezésen közreműködött Kovács István József költő és Szabó Sándor tárogatóművész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában