Rác Pünkösd

2023.05.31. 13:05

Fenséges pünkösdi királynéjárás és más folklórgyöngyszemek várták a dusnokiakat – galériával, videóval

Izgalmas és látványos programok várták az érdeklődőket az idei dusnoki Rác Pünkösdön.

Zsiga Ferenc

A néptáncosok adta műsort

Fotó: Zsiga Ferenc

A vasárnap kezdődött Rác Pünkösd kiemelkedően leglátogatottabb, egy jól koreografált színházi produkcióval és élménnyel felérő eseménye a helyi néptánccsoportok fellépése volt a Bara Szabadidőközpontban. 

A nem hivatásos örömtáncosok körében kifejezetten professzionálisnak mondható Kalocsai Liszt Ferenc AMI Dusnoki Felnőtt Csoportja Pünkösdi királynéjárása a Juhász zenekar kísérete mellett méltán megérdemelte a kitartó tapsot.

A közönség elismerése természetesen a csoportokat hihetetlen lendülettel, kitartással és művészi alázattal vezető táncművész – táncpedagógus házaspárnak, Tóth Zoltánnak és Tóth-Mihó Erikának is szólt. A szívet-lelket gyönyörködtető műsorfolyamban az AMI Dusnoki Ifjúsági Csoportja kalotaszegi és szatmári táncokat, az Aprók Csoport mátyusföldi táncokat mutatott be, talpig autentikus viseletben.

A program ezúttal is a település egyik legidősebb aktív lakója, Mihó Vincéné ízes szavalatával és énekével, a helybéli Balog János kitűnő harmonikajátékával, és természetesen a dusnoki Biser tánccsoport hagyományos, a helyi szíveket különösen megdobogtató dusnoki rác lakodalmasával volt teljes. A dusnoki rác lakodalmas előadásában közreműködött a Zabavna Industrija tamburazenekar.

Az eseményt megnyitó Mindszenti István polgármester köszöntőbeszédében a község valamennyi lakója nevében kifejezte elismerését a pünkösdi fellépésre készülő, most színpadra lépő táncosoknak és vezetőiknek, köztük a már említett AMI és a Tamaskó Péterné vezette Biser tánccsoportnak. A településvezető külön tapsot kért a pünkösdi programot megszervező Kiss-Bényi Emesének, a művelődési ház vezetőjének.

Az, hogy napjaink Dusnokja őrzi népi hagyományait, ugyanakkor a 21. század nagyobb településeivel szemben támasztott követelményeknek is megfelel, az mások mellett a Bara Szabadidőközpont infrastruktúrájában, a nagyszínpad hangosításában és megvilágításában, a dusnoki TV modern eszközökkel való jelenlétében is megmutatkozott.

Nem lenne teljes a beszámoló, ha nem tennénk említést a vajdasági magyar és magyar zenészekből álló kitűnő, 2000-ben Szabadkán alakult Juhász zenekarról, amely önálló műsorszámként magyar népi dallamokat adott elő. Az önálló zenekari produkció lehetőséget adott arra, hogy a közönség a prímás és a kíséret játékából a kitűnő cimbalmos és klarinétos játékát jobban kihallja. És ha már zene, részben Balog János harmonika kísérete mellett a helyi Dusenici énekkar, nagyon élvezetes stílusban dusnoki rác dalokat adott elő, a csoport vezetője Varga Szilvia.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában