Beruházás

2023.05.23. 14:59

Elkezdődött a kelebiai templom felújításának első üteme

Fél évtizede várták a kelebiai hívek, hogy elkezdődjenek a Krisztus Király római katolikus templom felújításának munkálatai. Az egyházi intézmények támogatására kiírt pályázaton elnyert 15 millió forintból az elmúlt napokban végre megindult a felújítás első üteme.

Pozsgai Ákos

A képen Maczkó József polgármester mutatja a felállványozott templomot

Fotó: Pozsgai Ákos

A magyar-szerb határ közelében fekvő település római katolikus temploma Molczer Károly tervei alapján épült, 1928-ban celebrálták az első szentmisét. Az Ady Endre és a Bajcsy-Zsilinszky utca kereszteződésében álló templom bejárata, az egykori „anyatelepülés”, Szabadka felé néz. Fontos szerepe volt a falu fejlődésében, mivel felépülése után az újonnan megtelepülők a távoli szállások helyett már inkább a templom közelében építették fel lakóházukat. A szakrális épület a település meghatározó karaktereleme ma is, az idő vasfoga azonban mostanra több helyen is kikezdte az épületet.

A község önkormányzata korábban elkészíttette a templom felújításának digitális tervét, drónnal fényképezték körbe az épületet, amely pontosan rögzíti a különböző elemek méreteit, valamint a megrongálódott és felújításra szoruló részeket.

– A fő gondot az okozza, hogy a csapadékelvezető rendszer kicsire lett méretezve harminc évvel ezelőtt, miközben a korábbi cseréptetőt bádoglemez borításra cserélték, amiről sokkal gyorsabban zúdul le az esővíz és a hirtelen megtelt csatornarendszer nem tudja megfelelően elvezetni. Ezért egy-egy heves zivatar idején az esővíz több helyen is kicsap a csatornából és a külső falon folyik le – magyarázta a baon.hu-nak Maczkó József, Kelebia polgármestere.

Elmondta, hogy a templom épületének külső homlokzata emiatt rendszeresen több ponton is ázik és hullik róla a vakolat. 

Az önkormányzat éveken keresztül próbált forráshoz jutni, de sikertelenül, majd aztán egy magánszemély tízmillió forintot adományozott, aminek köszönhetően elkezdték a legsürgetőbb felújítási munkálatokat. A templomon belül a felázott fal lábazatáról két méter magasan leverték a vakolatot és szigetelték, majd újravakolták. A felújítást társadalmi munkában végezték a kelebiai hívek. A mostani, nagyobb felújítás első üteme csak az után kezdődhetett el, hogy az épület tulajdonosa, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye 15 millió forintot nyert a kormány egyházi intézmények támogatására kiírt pályázatán.   

Ebből a keretből az első ütemben a templom külső homlokzatát újítják fel, ahol szükséges, ott leverik a vakolatot és új vakolatot visznek fel, és új festést is kap a külső homlokzat a tetőig. A csapadékelvezető rendszert nagyobb kapacitásúra cserélik, ezzel megszűnik majd az esővíz kiverődése a falra. Korábban, szintén társadalmi munkában a fal mellett levezetett csatornák végét kivezették a templomfal tövéből, a templom körül víznyelő aknákat alakítottak ki és abba vezették a lezúduló esővizet.

– A felújítás része lesz még a torony és a nyeregtető találkozásánál lévő hiányos bádogozás miatt keletkezett beázások megszüntetése 

– tette hozzá a település vezetője. Elmondta azt is, hogy a tízmilliós felajánlásból a torony fazsalugáteres ablakait is újakra cserélték, belülről rácsokat szereltek fel, hogy a galambok ne tudjanak bejutni a torony belsejébe, ahol az évtizedek alatt komoly pusztítást végeztek.  

Rámutatott, hogy felújításra szorul a templomtorony negyven éves órája is, a számlálólapokról lepergett díszítő elemeket is pótolni kellene, valamint a torony faszerkezete és külső homlokzata festésre szorul. Ennek költsége azonban közel hatvanmillió forint lenne, ezért ezek a munkálatok egy következő felújítási ütemben valósulnak majd meg.  

A bádogtető állagával nincs baj, ezért nem kell hozzányúlni, más kérdés, hogy hosszú távon jobb lenne, ha ismét hagyományos cseréptető borítaná a templom tetőszerkezetét, ez azonban nagyon sok pénzbe kerülne, ezért erre jó ideig biztos nem kerül sor – emelte ki a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában