ERDI-búvárképzés

2023.05.27. 11:20

Bajai búvárképzéssel folytatódott a katasztrófavédelem összetett projektje – galériával, videóval

Speciális árvízi, valamint erdő- és avartüzek oltására alkalmas mentőegységek jöhetnek létre a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program „EU polgári védelmi komplex modulok létrehozása, fejlesztése” elnevezésű projektjének keretében. A projekt részeként pénteken egy képzést tartottak, amelynek a bajai kikötő adott helyet.

Márton Anna

A bajai kikötőnél tartottak képzést

Fotó: Márton Anna

A fejlesztés az Európai Unió 2,3 milliárd forintos támogatásából valósul meg. Dr. Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a BM OKF veszélyhelyzet-kezelési főosztályvezetője bemutatta a projektet, ezt követően a jelenlévők betekintést kaptak  a búvárképzésbe, amit Szathmári Zsolt nemzetközi búvároktató a Havária Egyesület elnöke, ERDI-oktató koordinált.  

Az eseményen részt vett Ossó János tűzoltó ezredes, a Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Jürgen Baumer az ERDI Kelet-Európai Régió vezetője, Nagy László, a Bajai Országos Kikötőműködtető Kft. ügyvezetője és Szenoradszki Endre, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Baja Járási Hivatal vezetője.

Szeretnék, hogy a lakosság biztonságban érezze magát

A projekt fő célja, hogy a nagy kiterjedésű, hosszan elhúzódó káresemények kezelésekor olyan önkéntes mentőszervezetekből álló egységek, úgynevezett modulok álljanak rendelkezésre, amelyek a lehető legrövidebb időn belül képesek támogatni a katasztrófavédelem munkáját. A „földi erdőtűzoltás járművekkel” modult 2021-ben fejezték be a projekt keretében. 

Dr. Jackovics Péter kiemelte, a cél, hogy a Magyarországon élő lakosság biztonságba érezze magát, és a tervezhető kockázatokra megfelelő védelmet kapjon. − Az elmúlt években tíz alkalommal adtunk át a 2,3 milliárd európai uniós forrás keretében eszközöket, felszereléseket, valamint a mai nappal olyan búvárképzés zajlik, ami egyedülálló hazánkban, és a nemzetközi irányokat követi. A cél az volt, hogy az európai uniós követelményeket vegye alapul, valamint a települések és lakosság védelme uniós szintű legyen. Az élő és épített környezet pedig megfelelő biztonságban, a kritikus rendszerelemek pedig a megfelelő eszközök birtokában bemérhetőek legyenek − fogalmazott dr. Jackovics Péter.

Az ezredes hozzátette, a modulok olyan technikával és kiképzett állománnyal rendelkeznek majd, amely azonnali reagálásra teszi őket képessé, akár összetett, speciális feladatok során is. Legyen szó a klímaváltozás okozta veszélyek megelőzéséről, vagy az Európai Unió Polgári Védelmi Mechanizmusa keretében más európai országok moduljaival való együttműködésről.

Valós körülmények között szerzett gyakorlati tapasztalatok

A jelenlegi oktatás már az árvízvédelmi modulhoz kapcsolódik. Ennek keretén belül 2022-ben huszonnégy készlet búvárruhát és -felszerelést, húsz speciális quadot és ugyanennyi utánfutót kaptak a mentőegységek, 2023 végéig pedig árvízi mentőhajókat és egyéb logisztikai eszközöket szerez be a katasztrófavédelem.

Az árvízvédelmi modulhoz kapcsolódóan kezdődött el az úgynevezett ERDI-búvárképzés (ERDI – Búvárkutató-mentő Szolgálatok Nemzetközi Szervezete) is. A bajai kikötőben május-júniusban az önkéntes mentőszervezetek összesen huszonöt búvára vesz részt több ütemben a képzésben. A programot a hivatásos szolgálatok szakemberei úgy állították össze, hogy azok valós körülmények között szerzett gyakorlati tapasztalatokkal szolgáljanak. 

A sajtónyilvános oktatás szakmai alapvető követelményeit Szathmári Zsolt, a Havária Egyesület elnöke, ERDI-oktató osztotta meg az érdeklődőkkel párhuzamosan a látottakkal. Az elmondottak alapján nemcsak a gyakorlat látható történései, hanem azok a mozzanatok is érthetővé váltak a szemlélők számára, amelyek a víz alatt történtek. Emellett azt is nyomon lehetett követni, miként kommunikál a búvár a csapat többi tagjával.

Az ERDI búvárképzése két szintből áll. Az első szintet végzők Baján alapvető felkészítést kaptak a nyílt vízi kutató-mentő búvártevékenységről, ezáltal alkalmassá váltak a merülő csapat tagjaként a merülésben való részvételre és a csapat támogatására. Az alapképzéssel már rendelkezők a projekt révén a következő, veszélyhelyzeti búvárkodáshoz szerzik meg a speciális ismereteket és készségeket.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában